Italija: Hrvatska skrenula udesno

"HRVATSKA skreće udesno" ili "Povratak Tuđmanove stranke na vlast", neki su od naslova u talijanskim listovima koji u ponedjeljak prenose ili reagiraju na rezulate izbora u Hrvatskoj.

U talijanskim tekstovima naglašava se da je pobjeda HDZ-a i osobna pobjeda njegova čelnika Ive Sanadera, koji je znao "sakupiti ostatke razbijene stranke poslije prošlih parlamentarnih izora i dovesti je ponovno na vlast".

List "Corriere della Sera" u naslovu ističe da "Hrvatska vraća nacionalistima", ali se u tekstu razlozi poraza lijevog bloka predvođenog socijaldemokratima pripisuju prevelikim svađama u koaliciji i lošim ekonomskim rezultatima. Spominje se nastavak sporne privatizacije, previše korupcije, preveliki vanjski dug i loš standard. List dodaje da je Sanader pred izbore dobio potporu austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela i talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanska "Stampa" piše u naslovu da se u "Hrvatskoj vraća Tuđmanova desnica", a tršćanski "Piccolo" govori o "skretanju udesno" i "pobjedi nacionalista".

Svi mediji ističu da Ivo Sanader najavljuje brz ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara