Italija: Izborni poraz desnog centra u Rimu

STRANKE lijevog centra pobijedile su u pet a desni centar u četiri talijanske provincije, dok će se u tri odlučivati u drugom krugu, pokazuju danas objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora koji su održani u nedjelju i ponedjeljak u Italiji.

Najvažniji rezultat je pobjeda lijevog centra u provinciji Rima, a u provinciji Palerma je desni centar ostao na vlasti. Kandidat lijevog centra Enrico Gasbarra je postao predsjednikom rimske provincije sa 54 posto glasova pobijedivši dosadašnjeg predsjednika i kandidata desnog centra Silvana Moffu koji je dobio 44 posto glasova. Čelnici Masline, lijevog centra, Francesco Rutelli i Piero Fassino slave pobjedu i govore o promjeni raspoloženja talijanskih birača koji su negativno ocijenili vladu desnog centra Silvija Berlusconija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su bili prvi izbori poslije parlamentarnih na kojima je 2001. pobijedio Berlusconi, pa su na određeni način i ocjena rada vlade desnog centra pošto je na birališta pozvano čak 11,3 milijuna Talijana i odazvalo se 66 posto. Desni centar odbacuje pobjedničke izjave ljevice i očekuje drugi krug glasovanja.

Drugi krug izbora će se održati 8. i 9. lipnja kada će se glasovati i za regionalna vijeća u Furlaniji-Julijskoj krajini i Valle dAosti. Sjeverna liga je u prvom izbornom krugu predstavila svoje kandidate izvan liste desnog centra i ostvarila je značajne rezultate. U općinama Sicilije uglavnom je pobjedu osvojio desni centar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara