ITALIJA: KOALICIJSKI PARTNERI PRIJETE NAPUŠTANJEM VLADE

Dvije stranke iz vladajuće talijanske koalicije zaprijetile su u nedjelju napuštanjem vlade ako ministar pravosuđa Roberto Castelli, član Sjeverne lige, ne povuče odluku kojom je zaustavio poreznu istragu protiv premijera Silvija Berlusconija. L

Castelli je, naime, zaustavio zahtjeve suda u Milanu koji zatražio istragu o navodnim poreznim utajama tvrtke Mediaset, koja je u Berlusconijevom vlasništvu, nakon kupovine filmskih prava.

Unija demokršćana (UDC) i Nacionalni savez, dvije stranke iz petočlane vladajuće koalicije, zatražile su da Castelli povuče takvu odluku. Iz istog je razloga talijanska oporba lijevog centra zatražila njegou ostavku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Castelli bi o svojim potezima trebao u parlamentu govoriti u ponedjeljak ili utorak, ali je sve usamljeniji unutar vladine većine desnog centra i čini se da bi mogao biti "nagovoren" na ostavku. Zahtjevi o istrazi zaustavljeni su Castellijevom odlukom na osnovi njegova tumačenja zakona o imunitetu koji od sudskih procesa štiti pet glavnih državnih dužnosnika (predsjednika republike, premijera, predsjednika Senata, predsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda).

(Hina) stom/dj dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara