Italija na meti terorista

ITALIJI prijete razne terorističke skupine koje najavljuju napade na gradove ako se iz Iraka ne povuku talijanski vojnici.

Poslije Londona napadi neće prestati. "Neizbježno je da ne prestanu, to vrijedi za Englesku, ali i za Italiju", rekao je u razgovoru za La Repubblicu od petka imam Omar Bakri Mohammed, islamski propovjednik, poznat kao Ayatollah iz Tottenhama, za kojega Scotland Yard sumnja da je u vezi s terorističkim skupinama.

"Ono što se događa u Engleskoj i što se već dogodilo u Madridu, lekcija je o kojoj vaša zemlja ima još vremena razmisliti. Italija mora povući svoje vojnike iz Iraka i Afganistana i udaljiti se od saveza s Engleskom i Sjedinjenim Državama", rekao imam Bakri Mohammed pozivajući Italiju da se povuče i "neće joj biti učinjeno zlo".

Prijetnje Italiji stižu i preko interneta. Poruku koja je stigla u petak u noći potpisale su brigade Abu Hafs Al-Masrija, koje su preuzele odgovornost za atentate u Londonu i prijete novim teškim napadima na neočekivanim mjestima u Europi i u Iraku.

Međunarodni terorizam pogodit će Rim, Amsterdam i Dansku, stoji u tekstu navodne islamske skupine koja od Italije i premijera Silvija Berlusconija izravno zahtijeva da odmah povuku vojne postrojbe. U suprotnome, zaključuje se u priopćenju, "Irak će biti grobnica talijanskih vojnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutačno nema potvrde o vjerodostojnosti tog priopćenja koje, po riječima talijanskih analitičara, sadržava i pogreške glede datuma posljednjih atentata i čini se stilski drukčijim u odnosu prema onima koja su poslana proteklih dana s istim imenom terorističke skupine.

Rim: Vlada donijela hitne mjere protiv terorizma

Talijanska vlada prihvatila je u petak paket hitnih mjera za borbu protiv međunarodnog terorizma, među kojima je i osnutak specijalnih policijskih postrojba, no Italija neće zaustaviti primjenu Schengenskog sporazuma. L

U jednoglasno prihvaćenom planu, dakle i s glasovima ministara Sjeverne lige, koja je tražile oštrije mjere od onih koje je predložio ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu, predviđeno je i prisilno uzimanje uzorka sline ili kose za DNK-test svih stranaca koji budu bez osobnih dokumenata kad ih zaustavi policija.

Među mjerama koje je prihvatila talijanska vlada jest i osnutak specijalne policijske postrojbe za borbu protiv terorizma. No, neće se donositi posebni zakoni niti uvesti ratno stanje, a neće se zaustaviti ni primjena Schengenskog sporazuma o slobodnom kretanju građana EU-a, kao što je učinila Francuska. Policijski pritvor produljen je s 12 na 24 sata.

Osnutak protuterorističkoga državnog odvjetništva, po uzoru na protumafijaško, sa sucima stručnjacima za međunarodni terorizam, nije predviđen spomenutim paketom mjera. O tom će se prijedlogu tražiti hitno očitovanje Parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara