Italija ne povlači snage iz Iraka, odbija pregovore s otmičarima vojnika

TALIJANSKA vlada u srijedu je pred parlamentom izjavila da bez obzira na eskalaciju nasilja u Iraku neće povući svoje vojnike iz sastava koalicijskih snaga tamo stacioniranih, a govoreći o četvorici otetih Talijana, obvezala se učiniti sve da ih što prije oslobodi ali i odbila bilo kakve pregovore s otmičarima.

"Italija i vlada učinit će sve moguće za što skorije oslobađanje četvorice Talijana u Iraku", rekao je pred parlamentom talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Govoreći na zajedničkom sastanku komisija Zastupničkog doma i Senata, Frattini je rekao kako drži "otmice i ucjene djelima potpunog terorističkog kriminala" i zbog toga talijanska vlada odbija svaku mogućnost pregovaranja s otmičarima.

Premijer Silvio Berlusconi je izjavio da talijanska misija u Iraku nije pod znakom pitanja, a isto je to potvrdio i ministar Frattini u parlamentu.

Da se ne može popustiti pored ucjenom i povući snage iz Iraka, kako su to zatražili otmičari, drži i predsjednik parlamentarnog odbora za nadzor nad tajnim službama, član oporbenog lijevog centra, Enzo Bianco, koji je objasnio i odnos između talijanske tajne službe i četvorice Talijana koji rade u privatnoj zaštitarskoj tvrtci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četvorica otetih Talijana u Iraku nisu bili članovi tajne službe", rekao je danas Bianco. Naime, ta glasina je kružila od kada je jučer potvrđena otmica četvorice Talijana koji su radili u Iraku kao zaštitari.

Oteti Talijani su, prestrašena izraza lica, prikazani na televizijskoj postaji Al Jazeera. Riječ je o Salvatoreu Stefiju (34) iz Catenanuove na Siciliji, Umbertu Cupertinu (35) iz Sanmichelea pokraj Barija, Fabriziju Quattrocchiju (37) iz Catanije na Siciliji i Mauriziju Agliani (37) iz Prata. Otmičari ih optužuju da djeluju kao agenti tajne službe.

Posljednji od njih sa svojom obitelji razgovarao je Stefio, koji je na Uskrs najavio skori povratak u Italiju.

DTS Security, tvrtka za koju rade četiri Talijana, vodeća je u sektoru sigurnosti. Društvo ima sjedište u Newtingtonu u državi Virginia u SAD-u, a bavi se prodajom i instalacijom sigurnosnih sustava, od najjednostavnijih do najsofisticiranijih, za poduzeća i veleposlanstva. Među klijentima DTS su, uz ostale, diplomatska predstavništva SAD, Japana, Saudijske Arabije, Južne Koreje i Jamaike.

Za njihovo oslobađanje otmičari, skupina koja se naziva Muhamedovi mudžahedini, traži od Italije tri stvari: povlačenje talijanskih snaga iz Iraka, zatim javnu ispriku premijera Silvija Berlusconija zbog uvreda islama, i to emitiranu preko satelitskih televizija, te oslobađanje nekih iračkih zarobljenika koje u Nasiriji drže talijanske snage.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara