Italija: Neki organi zahvaćeni rakom uspješno se zrače izvan tijela

TALIJANSKI liječnici prvi put su uspješno iskušali liječenje raka tako što zahvaćeni organ operacijom izvade iz tijela, izlože ga snažnom zračenju i potom ponovno usade u tijelo.

U organ zahvaćen rakom ubrizgava se posebna otopina koju zbog brzog rasta stanice raka apsorbiraju u većoj količini od normalnih stanica. Potom se cijeli organ izlaže snažnom zračenju koje pomoću bora, glavnog sastojka otopine, ubija stanice raka bez štetnih posljedica po druge, nezahvaćene dijelove tijela, objavio je u posljednjem izdanju znanstveni časopis New Scientist.

Talijanski liječnici tom su tehnikom, prozvanom TAORMINA, liječili 48-godišnjeg pacijenta koji je imao 14 tumora na jetri. Godinu dana nakon operacije, koja je trajala 21 sat, pacijent je živ i osjeća se dobro. Jetra mu funkcionira normalno, a posljednje pretrage nisu pokazale znakove tumora.

´Izvadivši operacijom organ iz tijela, cijeloj smo jetri mogli dati jednaku dozu zračenja, što bi bilo nemoguće ostvariti unutar tijela bez velike opasnosti za pacijenta´, rekao je fizičar Tazio Pinelli, koji je radio zajedno s kirurgom Arisom Zontom.

Kirurzi iz bolnice San Matteo u Paviji, uz koje u projektu sudjeluju i fizičari iz Nacionalnog instituta nuklearne fizike, sad očekuju odobrenje za liječenje još šest pacijenata s višestrukim tumorima na jetri. Ako uspiju, ta bi se tehnika jednog dana mogla koristiti u liječenju raka u drugim organima koji se mogu transplantirati, poput pluća ili gušterače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako se metoda i pokaže uspješnom u slučajevima raka jetre i drugih organa koji se mogu transplantirati, ona bi se ipak primjenjivala samo kod pacijenata s najlošijim prognostičkim izgledima i to onda dok su još dovoljno snažni da prežive tako dugu operaciju.

Isto tako, mogla bi se koristiti samo u slučajevima kad je rakom zahvaćen samo jedan organ, dok se u slučajevima metastaziranja na većoj površini malo toga može učiniti.

TAORMINA se trenutačno iskušava na pacijentima s tumorom na mozgu koji se ne može liječiti standardnim tehnikama, ali samo u dijelu koji se odnosi na ubrizgavanje otopine i zračenje, jer se zahvaćeni organ - jasno - ne vadi iz tijela, piše New Scientist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara