ITALIJA: NOVA KNJIGA ORIANE FALLACI VEĆ IZAZIVA POLEMIKE

Nova knjiga talijanske novinarke i književnice Oriane Fallaci, koje će se u ponedjeljak pojaviti u knjižarama, već izaziva oštre političke polemike.

Dvije godine nakon knjige "Bijes i ponos", u kojoj je oštro napala islamizam, Fallaci se predstavlja u istome tonu s knjigom "Snaga razuma" također u izdanju "Rizzolija". List "Corriere della Sera" objavljuje u broju od subote izvode iz te knjige na dnu naslovnice, te na dvije cijele stranice unutar lista. Falacci se pita može li postojati sloboda ako se želi upravljati i tvojom ljubavi i tvojom dušom.

"Kakva je to sloboda koja osim razmišljanja želi cenzurirati i osjećaje i prema tome odrediti koga trebam voljeti, koga trebam mrziti, pa prema tome ako mrzim Amerikance i Izraelce onda ću otići u Raj, a ako mrzim muslimane onda ću otići u Pakao? To je ne-sloboda, kažem. Jedna prijevara, jedna farsa", piše Fallaci koja se, dakle, još jednom svrstava uz one koji drže kako zlo dolazi od islamizma, kojem je, kako kaže, Italija prva na udaru, te napada one koji propagiraju "bonizam" ("dobrizam"), po svaku cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne vjerujem u mazohizam pružanja drugog obraza. Ako me napadne kopriva, ako me guši bršljan, ako me otruje insekt, ako me lav ugrize, ako me ljudsko biće napadne, ja se borim", piše Fallaci koja drži da je Europa već predana islamu i stari kontinent naziva "Eurabia".

Prethodna knjiga Fallaci bila je predmetom višemjesečnih polemika i rasprava u cijeloj Europi, a tako će vjerojatno biti i s drugom koja ide po rubu granice preko koje se može govoriti o "poticanju na mržnju".

(Hina) xst ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara