Italija: Novi poraz Berlusconija na izborima

Desni centar talijanskog premijera Silvija Berlusconija doživio je poraz i u drugom krugu djelomičnih lokalnih izbora održanih u subotu i nedjelju u Italiji. L

Berlusconi, koji se nalazi u Turskoj na summitu NATO-a, rekao je kako ti rezultati ne utječu na vladu, a predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji je vjerojatni budući kandidat lijevog centra za premijera na parlamentarnim izborima koji će se održati za dvije godine u Italiji, kaže kako su rezultati nedjeljnih izbora "politički znak za cijelu zemlju".

Najznakovitiji je rezultat u Milanu, gdje je desni centar izgubio predsjednika pokrajine, pa je čelnik Demokratske ljevice Piero Fassino u ponedjeljak izjavio kako je Berlusconi "izgubio utakmicu na domaćem terenu". Novi čelnik pokrajine Milano je kandidat lijevog centra Filippo Penati, koji je u nedjelju u drugom krugu osvojio 54 posto dok je dosadašnja predsjednica kandidatkinja desnog centra, Ombretta Colli, dobila 46 posto glasova. Lijevi centar upravljat će u 52 pokrajine, što je osam više negoli je imao prije sadašnjih izbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom krugu glasovanja od 12 milijuna Talijana, koliko ih je bilo pozvano na birališta, odazvalo se 52,6 posto birača za pokrajinske izbore i 62,5 posto za općinske.

(AR/Hina) xstom ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara