ITALIJA: NOVINARSKI SAVEZ POZVAO NA OPĆI ŠTRAJK NOVINARA 6. LIPNJA

Savez talijanskih novinara sazvao je za 6. lipnja opći štrajk u znak potpore novinarima dnevnog lista "Corriere della Sera" te kako bi upozorio na stanje u informiranju, rečeno je u priopćenju objavljenom u nedjelju u Italiji.

"Tajništvo Nacionalnog saveza talijanskih novinara izražava punu i potpuno solidarnost s kolegama lista 'Corriere della Sera'. Tajništvo izražava veliku zabrinutost, koju je izrazio i sindikat novinara, zbog pokušaja napada na slobodu informiranja i zbog konteksta u kojem je došlo do smjene glavnog urednika lista 'Coriere della Sera' Ferruccia de Bortolija", stoji u priopćenju Saveza talijanskih novinara.

Međutim, udruga izdavača, FIEG, ocijenila je sazivanje štrajka "apsurdnim i neutemeljenim", jer je nadahnut nečime "što nema nikakve veze s problemom novina", stoji u ocjeni FIEG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
De Bortoli je navodno smijenjen, poslije šest godina, zbog kritika koje su stizale na račun nekih tekstova o premijeru Silviju Berlusconiju. "Corriere della Sera" u nedjelju se nije pojavio na kioscima zbog štrajka novinara dan ranije koji su tim potezom htjeli ukazati na nejasnoće u smjeni na vrhu lista.

Izdavač RSC MediaGrup je najavio da će Stefano Folli biti novi glavni urednik.

Premijer Silvio Berlusconi je izjavio kako nije činio nikakve pritiske na "Corriere della Sera". Ipak je novinarski savez ocijenio teškim stanje u informiranju i sazvao opći štrajk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara