Italija: Ove godine u požarima izgorjelo 60.000 hektara

U 8.000 POŽARA izgorjelo je do sada u ovoj godini u Italiji 60.000 hektara šuma i makije, izvijestio je šef talijanske civilne zaštite Guido Bertolaso na današnjem sastanku sazvanom u Palači Chigi, sjedištu vlade.

Pod predsjedanjem podtajnika vlade Giannija Lette sastali su se predstavnici regija, kao i ministarstava koja u nadležnosti imaju suzbijanje požara. Dok se u Rimu nastojalo donijeti nove mjere za suzbijanje požara, vatra je gutala i šume u okolici glavnoga grada, na prostorima pokraj papinskog ljetnikovca u Castelgandolfu. Požari traju i na Sardiniji, te u regijama Abruzzo, Campaninia i Friuli.

Bertolaso je kazao kako je u ovoj godini srušen rekord po broju požara, te da su gotovo svi bili podmetnuti. Kako bi se spriječilo spekuliranje s izgorjelim površinama potrebno ih je odmah upisati u katastre kao takve i onemogućiti njihovu prenamjenu. Regije i općine će u najkraćem roku morati načiniti svojevrstan katastar izgorjelih površine. Na tim prostorima, po zakonu, narednih 15 godina se ne smije graditi ili obrađivati kako se ne bi spekuliralo njihovom prodajom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sardiniji će biti angažirana i vojska za borbu protiv požara i otkrivanje piromana. Nadzor na Sardiniji će provoditi 800 vojnika "Brigade Sassari", koja je inače trebala otići u Irak. Italija, koja ima ukupno 34 zrakoplova i helikoptera, od čega 13 canadaira, za gašenje požara, zatražit će i osnivanje posebne europske civilne zaštite koja bi intervenirala u svim prirodnim nepogodama.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara