ITALIJA: Piškuliću ne može suditi talijanski sud

Talijansko sudstvo ne može suditi Oskaru Piškuliću (81), optuženom za ubojstvo iz 1945. godine, i zbog toga ga oslobađa optužbe, odluka je drugostupanjskog suda u Rimu. L

Piškulić, koji je bio u Rimu optužen u tzv. procesu fojbe, a zapravo zbog odgovornosti u ubojstvu riječkog autonomaša Sergia Sincicha 1945. godine, danas je oslobođen jer talijansko sudstvo nije nadležno. Sud u Rimu treba roku od 30 dana obrazložiti takvu odluku.

Piškulićev branitelj, odvjetnik iz Gorice Livio Bernot, tražio je poništenje procesa zbog "jurisdikcijske pogreške" i rimski sud je to prihvatio. Kako je danas izjavio odvjetnik Bernot, sada treba vidjeti je li sud prihvatio i oba njegova obrazloženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema jednom zahtjevu Bernot je tražio poništenje procesa jer mjesto gdje je izvršeno ubojstvo, grad Rijeka, više nije talijanski teritorij. Drugi razlog za traženje "sudske pogreške" je ugovor o predaji koji je Kraljevina Italija potpisala 8. rujna 1943. sa saveznicima i kojim je saveznicima predala svoju sudsku vlast, a među saveznicima je bila i tadašnja Jugoslavija.

"U svakom slučaju izjava o sudskoj pogreški anulira svaku mogućnost da se Piškučića tereti za bilo kakvu kaznenu odgovornost", rekao je odvjetnik Bernet, koji je inače u obrani hrvatskog građanina tražio i njegovo oslobađanje zbog nedostatka bilo kakvog dokaza o njegovoj odgovornosti.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara