Italija povlači snage iz Iraka

Italija povlači snage iz Iraka, ali to nije objavila 'na sva zvona', već govori o "programiranom smanjenju broja vojnika u dogovoru sa saveznicima i vladom u Bagdadu", objavljuju u nedjelju talijanski listovi prenoseći izvore ministarstava vanjskih poslova i obrane. L

Corriere della Sera na prvoj stranici ističe naslov: "Irak, počelo povlačenje talijanskih vojnika", a na unutarnjoj stranici, iznad svih stupaca, objavljuje naslov "Preokret u Iraku, manje Talijana u Nasiriyi".

Zapravo već 5. kolovoza se iz Nasiryje povukao cijeli bataljon San Marco koji broji 130 vojnika i nitko ih nije zamijenio. Vijest o tome jučer je objavila La Stampa, a onda je glasnogovornik talijanskog kontingenta u Nasiryi pukovnik Fabio Mattiassi priznao da ljude iz bataljona San Marco, odnosno marince, neće nitko zamijeniti.

Povučene su, dakle, elitne talijanski snage, one koje čuvaju i motre cijeli talijanski kontingent i to prije roka.

Prvi je talijanski premijer Silvio Berlusconi, još 15. ožujka ove godine, najavio da će se od rujna početi povlačiti talijanski vojnici iz Iraka, a zatim su to potvrdili i ostali predstavnici vlade desnoga centra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti o početku povlačenja talijanskih snaga iz Iraka objavljene su na dan kada je američki predsjednik George Bush potvrdio ostanak, do kada bude potrebno, američkih snaga u Iraku.

Talijansko ministarstvo obrane sada tumači da je povlačenje talijanskih snaga omogućeno činjenicom da je u Nasiryji stanje mirnije nego u Bagdadu, te da su talijanske snage uvježbale iračke vojnike koji će ih zamijeniti na položajima. No, dodaje se kako do pravog povlačenja tek reba doći, ali promatrači ističu kako činjenica da su se povukli talijanski marinci, znači da će se uskoro povući i ostali. Primjećuje se da su se Talijani povukli i iz bolnica u kojima više nema talijanskih liječnika i bolničara, već radom u njima koordinira samo jedan ili dva talijanska stručnjaka dok ostali posao obavljaju Iračani.

Nakon povlačenja 130 talijanskih marinaca u Iraku je ostalo još 3.190 talijanskih vojnika (1.700 iz vojske, 200 iz mornarice, 400 karabinjera i 400 iz zrakoplovstva).

(Hina) xst ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara