ITALIJA: PRIJEDLOG ZA USPOSTAVU OKRUGLOG STOLA O JADRANU

Osnivanje okruglog stola svih zemalja koje izlaze na Jadran na kojem bi se dogovorilo korištenje i zaštita bogatstva toga mora, jedan je od prijedloga usvojenih u utorak poslije podne na zajedničkom sastanku odbora za vanjsku politiku i za poljoprivredu zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. L

Na dnevnom redu zajedničkog sastanka bila je odluka Hrvatske o proglašenju ribolovno-ekološke zone na Jadranu. Predstavljena su tri pitanja s prijedlozima rezolucija, koje su potpisali zastupnici svih stranaka i koji se razlikuju samo u nijansma, ali u svima se izražava negodovanje zbog unilateralne odluke Hrvatske. U jednoj se predlaže osnivanje spomenutog okruglog stola, u drugoj se govori o zabrinutosti za ekonomsku sudbinu talijanskih ribara, a u svima se poziva talijansku vladu na djelovanje prema Hrvatskoj i prema Europskoj uniju za prevladavanje situacije i rješenja jadranskog pitanja u međunarodnim okvirima.

Tri su pitanja-prijedloga usvojeni kao rezolucije.

Obvezuje se talijansku vladu da "pokrene inicijativu u koju će biti uključene Europska unija i jadranske zemlje u utvrđivanju procesa i instrumenata suradnje prikladnima razvitku jednog učinkovitog partnerstva u upravljanju ekonomskim i socijalnim aktivnostima vezanima za ribolov i zaštitu ravnoteže morskog ekosistema, ponovno uspostvljajući, na taj način, klimu dijaloga i uspješne suradnje između obalnih zemalja i potičući proces približavanja balkanskih zemalja Europskoj uniji". Također se dodaje kako će ministarski sastanak o ribolovu u Sredozemlju kraje studenoga u Veneciji biti prilika za uključivanje u cijeli proces i ostalih međunarodnih organizacija kao što su Vijeće Europe i FAO.

Traži se da talijanska vlada politički i diplomatski djeluje u okviru bilateralnih odnosa između Italije i Hrvatske. Sva tri dokumenta započinju s konstatacijom kako je Jadransko more osjetljiva zona, u ekonomskom smislu zbog ribolova, te se spominje kako je u prošlosti bilo "napetih situacija između naših ribara i hrvatskih vlasti, koje su zapljenjivale ribarice", a "iskorištavanje i reprodukcija ribljih zona zahtjeva sukladno i zajedničko upravljanje svih zemalja koje okružuju Jadran".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se upozorava na "proces integracije i daljnjeg proširenja Europske unije koji predviđa uključivanje cijele balkanske zone, a posebno Hrvatske" u EU.

"U toj perspektivi važna zadaća naše vanjske politike je davanje ključnog priloga stabilizaciji cijelog prostora koje je bilo poprište dugog i dramatičnog sukoba.

"Hrvatska unilateralnom odlukom namjerava u međunarodnim vodama utvrditi ekonomsku zonu ribolova i zaštite okoliša u Jadranu, odnosno s ekskluzivnim pravom ribolova proširiti hrvatsku jurisdikciju na vode koje su do sada bile međunarodne. Konvencija o pravu mora iz Montego Baya, od 10. prosinca 1982., prihvaćajući odluke Međunarodnog suda i prakse država uvela je, uz ostalo, načelo po kojem se određivanje ekonomske ribolovne zone treba provesti dogovorno, na način da se postigne pravedno rješenje", upozoravaju članovi dvaju odbora talijanskog parlamenta te naglašavaju kako je jedino Hrvatska proglasila takvu zonu u Sredozemlju, koje je zatvoreno more i zbog toga druge zemlje nisu proglašavale isključivu zonu kakvu namjerava provesti Zagreb.

(Hina) sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara