Italija ratificira SSP Hrvatske i EU?

ZASTUPNIČKI dom talijanskog parlamenta započeo je u ponedjeljak u podne sjednicu tijekom koje bi, kako se očekuje, trebao ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i Europske unije.

Na dnevnom redu sjednice najavljena je "ratifikacija i provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i njezinih zemalja članica, s jedne strane, i Republike Hrvatske s druge.

Spomenuti sporazum je već ranije ratificirao Senat. Izvjestitelj, koji će referirati o sporazumu pred zastupnicima je Giovanni Deodato, član Komisije za vanjsku politiku Zastupničkog doma i pokreta Naprijed Italijo, talijanskog premijera Silvija Berlusconija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne stigne li Zastupnički dom tijekom današnje sjednice raspravljati o sporazumu s Hrvatskom, rasprava i glasovanje biti će prebačeno za utorak.

Nakon što je SSP Hrvatske i EU ratificiran u talijanskom Senatu, prošao je do 30. rujna 2003. svih potrebnih sedam komisija Zastupničkog doma. Nakon toga je Hrvatska jednostrano proglasila zaštićenu ekološko-ribolovnu zonu na Jadranu, na što ima pravo po međunarodnim konvencijama, no to je u Europskoj uniji, ai posebno u Sloveniji i Italiji, ocijenjeno kao neeuropsko držanje pa u Zastupničkom domu ratifikacija nije stavljana na dnevni red u očekivanju boljih dana.

Današnje zasjedanje na dnevnom redu ima i raspravu o pretvaranju u zakon dekreta vlade, donesenog 20. siječnja 2004., o pruduženju talijanskih međunarodnih operacija. Izvjestitelj je predsjednik Komisije za vanjsku politiku Gustavo Selva, a nakon toga predviđa se oštra rasprava, jer se oporbeni lijevi centar protivi talijanskoj misiji u Iraku. Vlada desnog centra obuhvatila je prijedlogom sve misije, od one u Bosni i na Kosovu, do onih u Afganistanu i Iraku. Pretpostavlja se da će se dio lijevog centra suzdržati ili izaći iz dvorane prilikom glasovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara