Italija: referendum o ukidanju članaka Zakona o umjetnoj oplodnji nije uspio

Referendum o ukidanju četiri članka Zakona o umjetnoj oplodnji na koji je u nedjelju i ponedjeljak do 15 sati bilo pozvano 50 milijuna Talijana propao je jer se odazvalo samo 25,9 posto upisanih birača.

Na referendum se u Italiji, da bi uspio i da bi se uzela u razmatranje referendumska pitanja, mora odazvati više od 50 posto upisanih birača.

Prema tome, nakon neuspjeha referenduma, Zakon o umjetnoj oplodnji koji je talijanski parlament usvojio prošle godine koji vrlo strogo određuje uvjete za traženje potpomognute oplodnje i dalje vrijede.

Tako je pobijedila tzv. stranka NE, odnosno političari iz redova većinskoga desnog centra, kao i oni iz redova oporbenoga lijevog centra koji su biračima predlagali da ne izlaze na birališta, odnosno da glasuju protiv izmjena Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon je prošle godine donio desni centar, a njime se, uz ostalo, zabranjuju eksperimenti na embrijima, posuđivanje sjemena ili uterusa sterilnom bračnom paru, stvaranje najviše tri embrija za jednu umjetnu oplodnju te se izjednačava pravo embrija s pravom žive osobe.

Posrijedi je najstroži zakon o umjetnoj oplodnji u Europi, a pretpostavlja se da će sterilni bračni parovi tražiti lijek u drugim zemljama čime će nastaviti tzv. liječnički turizam koji je već počeo nakon usvojenog Zakona o umjetnoj oplodnji.

Oporbeni lijevi centar boji se da bi nakon pobjede desni centar uz pomoć katoličke Crkve mogao zatražiti ukidanje Zakona o pobačaju pa čak i Zakona o rastavi braka.

(Hina) xstom ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara