ITALIJA: SUŠA ZAUSTAVLJA ELEKTRANE

Problem suše u Italiji je poprimio dramatične razmjere pa u pitanje dolazi i proizvodnja struje s obzirom da su rijeke i potoci na cijelom teritoriju bez vode.

Nedostatak kiša najviše šteti poljodjelstvu; nacionalna poljodjelnička udruga najavljuje da bi štete od suša mogle iznositi od 5 milijardi eura. Izgubljeno je već 50 posto proizvodnje kukuruza, blitve, rajčice, voća i žitarica zbog isušavanja rijeke Po, koje je već sedam metara ispod hidrometričke nule.

Rijeka Po nije tako niski vodostaj zabilježila u proteklih sto godina. Ako narednih dana Po bude gubila na svojoj razini trebat će, kako je najavio šef civilne zaštite Guido Bertolaso, donijeti odluku da li će se privilegirati navodnjavanje ili rad električnih centrala.

U regiji Lombardiji elektrana Ostiglia, pokraj Mantove, već je prestala proizvoditi električnu energiju. Teška je situacija u regiji Veneto, gdje bi se zbog niske razine vode u rijeci Po mogla zaustaviti velika elektrana PortoTolle. Naime, nema dovoljno vode za rashlađivanje turbina, a voda vraćena u rijeku ima previsoku temperaturu. Ako u idućih 15 dana i dalje bude padao vodostaj, vjerojatno će se i ta elektrana morati zaustaviti što će značiti redukciju struje na cijelom sjeveroistoku Italije.

Već u utorak bi trebalo donijeti odluku hoće li se prestati navodnjavati polja ili zaustaviti elektrane, jer vode nema dovoljno za jednu i drugu potrebu.

Meteorolozi ne najavljuju promjene vremena i mogućnost kiše. Ni kratkotrajna kiša ne bi popravila dramatičnu situaciju. Trebalo bi najmanje 15 kišnih dana za ponovu uspostavu normalnog stanja u rezervama vode.

Stanje s pitkom vodom teško je posebno na jugu zemlje. U Palermu je već reducirana upotreba pitke vode.

(HIna) st br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara