Italija ucjenjuje Hrvatsku: Želimo potpuni pristup nekretninama u Hrvatskoj


TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini je u razgovoru za tršćanski list Il Piccolo ustvrdio da će Italija uvjetovati potporu hrvatskom putu putu prema punopravnom članstvu u EU, i to potpunim pristupom Talijana nekretninama u Hrvatskoj.

Ako može dogovor o imovini Austrijanaca, što je s esulima, pitaju se Talijani.

Fini je, naime, u razgovoru za Il Piccolo kazao kako Italija podržava hrvatski put prema Europskoj uniji, te odmah dodao kako ta podrška ipak ima jedan uvjet.

Ministar vanjskih poslova Italije kazao je da od službenog Zagreba očekuje "prestanak diskriminacije talijanskih državljana u pristupu hrvatskom tržištu nekretnina", čime je jasno poručio Hrvatskoj da će talijansku potporu na putu prema EU Hrvatska dobiti samo ako ispuni taj uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fini je kazao da "pitanje reciprociteta, na koje se Hrvatska poziva, zapravo ne postoji", pa dodao kako je talijansko ministarstvo vanjskih poslova dokumentima potvrdilo da hrvatski državljani u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine.

Kao još jedan "kamen spoticanja" u odnosima Hrvatske i Italije Fini je naveo i problem imovine esula, te njihovu navodnu diskriminaciju u Hrvatskoj.

"O tom pitanju sada se priprema sporazum s Austrijom, a onda se kaže da Italija ne može ni sanjati o takvom sporazumu." - zaključio je Fini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara