Italija: Uhićen još jedan član novih Crvenih brigada

TALIJANSKA policija uhitila je u noći na subotu još jednu osobu osumnjičenu da je pomagao novim Crvenim brigadama, javile su u subotu agencije.

Uhićeni Bruno Di Giovannangelo (44) iz Pise, inače zaposlenik poštanskog ureda, deveta je osoba uhićena u okviru istrage oko ubojstva Massima DAntone i Marca Biagija, dvojice savjetnika u ministarstvu rada, koje su 1999. i 2002. ubili članovi novih Crvenih brigada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Giovannangelo je uhićen u noći na subotu u Firenci i priznao je da je, kako u subotu objavljuju talijanske agencije, bio "vanjski pomagač" Crvenih brigada. Priznao je da je Crvenim brigadama dao informacije za pljačku poštanskog ureda u ulici Torcicoda u Firenci gdje je 6. veljače ove godine oružanom pljačkom ukradeno 65.000 eura. Dao je naznake i za pljačku poštanskog ureda u ulici Tozzetti, ali je ta, u siječnju organizirana, pljačka propala. Crvene brigade se "samofinanciraju" pljačkama bankarskih i poštanskih ekspozitura.

Nakon najnovijeg vala uhićenja navodnih terorista optuženih za ubojstvo Massimo DAntona, koji je počeo uhićenjem prvih šest osoba 24. listopada, tužiteljstvo u Bologni je sada došlo do zaključka da su troje njih, Roberto Morandi, Simone Boccaccini i Cinzia Banelli, pripremali ubojstvo ekonomista Marca Biagija, koji je ubijen u Bologni 19. ožujka 2002. Oni su tjedan ranije, 12. ožujka, izvršili generalnu probu ubojstva. Tužiteljstvo drži da je u ubojstvu savjetnika ministra za rad, sudjelovalo 12 osoba. Izravno su u ubojstvu sudjelovali Cinzia Banelli i Mario Galesi, koji je umro 2. ožujka ove godine tijekom pucnjave u vlaku Rim - Firenca, u kojoj je poginuo i policajac Emanuele Petri i uhićena je Nadia Desdemona Lioce. Upravo je analizom dokumenata što ih je Lioce, koja se odmah proglasila političkom zatvorenicom, imala u posjedu, istraga došla do sadašnjih uhićenja i razotkrivanja novih Crvenih brigada.

Za manje od deset dana je uhićeno devet osoba, a drži se da je šef te skupine Roberto Morandi, koji se također proglasio političkim zatvorenikom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara