Italija: Vlada zabranila na javnim zgradama isticanje zastave mira

PREMDA je talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija zabranila isticanje zastava mira, zastave duginih boja, na javnim zgradama, one su postavljene i na zgradama gradske uprave Rima, Firence, Genove te na zgradama nekih regionalnih uprava.

Vlada je donijela odredbu o ´zabrani isticanja privatnih zastava´, kojom se zapravo zabranjuje postavljanje zastave mira duginih boja u povodu manifestacija za mir koje će se održati u subotu 15. veljače u svim talijanskim gradovima. U Rimu bi ulicama trebalo manifestirati za mir više od milijun ljudi.

Gradonačelnik Firence, Leonardo Domenici, kaže, kako danas objavljuje ´Corriere della Sera´, da neće skinuti zastavu mira sa zgrade gradske uprave.

´Mir nije zabranjen ni Ustavom. Kako Berlusconi može zastavu mira proglasiti privatnom zastavom? Je li mir privatna stvar ili univerzalna´, pita se Domenici. Otvorena je i polemika oko televizijskog prenosa mirovnih manifestacija. Oporbeni lijevi centar traži od državne televizije RAI izravni prijenos mirovnih manifestacija. Većinski desni centar se protivi izravnom prijenosu, jer bi on, navodno, mogao utjecati na parlamentarnu odluku o držanju vlade prema iračkoj krizi.

Naime, 18. veljače bi talijanski parlament trebao zauzeti stajalište o tome kako bi se vlada trebala ponašati pred iračkom krizom. Oporbeni lijevi centar će predložiti da Berlusconijeva vlada, koja je uz britansku najsklonija Bijeloj kući, prihvati francusko-njemačku opciju. Ako bi takav dokument prošao u Parlamentu, onda bi to značio poraz vlade u vanjskoj politici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara