Italija za dijalog tršćanskog sveučilišta i talijanske manjine u RH

TALIJANSKO ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je želju da se dijalogom i punom suradnjom dođe do suglasja između Narodnog sveučilišta u Trstu (UPT) i Talijanske unije u Sloveniji i Hrvatskoj (UI), piše u utorak list ´Piccolo´.

Opunomoćeni ministar i nadležan za upravu UPT-a, Vittorio Paolini, kako piše list ´Piccolo´, iznio je nakon sastanka u Trstu stajalište talijanskog ministarstva vanjskih poslova o nesuglasicama između tršćanskog sveučilišta i predstavnika talijanske manjine oko stalnog programa kojim se utvrđuje aktivnost talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, te je posebno opovrgnuo postojanje ili stvaranje ´klona´ UPT-a u Rijeci.

´Ne postoji nikakav ´klon´ UPT-a u Rijeci s namjerom da kontrolira rad talijanske manjine´, rekao je Paolini.

´To je izmišljotina´, kaže Paolini o navodnom osnivanju ustanove koja bi postala vlasnikom nekretnina talijanske zajednice.

Pitanje kupovine i korištenja nekretnina koje je talijanska zajednica kupila i kupuje u Hrvatskoj i Sloveniji s talijanskim novcima nije postavilo Tršćansko sveučilište, već ured za reviziju računa talijanskog ministarstva financija i konzularna predstavništva, kao i tužiteljstvo u Trstu. Talijanska manjina ima u vlasništvu nekretnine u vrijednosti od 30 milijuna eura. Glede kupovine nekretnine na Malom Lošinju i navodnog potpisa ugovora od strane ´klona´, kako je to bio kazao Silvano Zilli, čelnik Talijanske unije, Paolini kaže kako nije riječ o ugovoru, već o predugovoru koji je potpisao UPT kako bi se zaustavila eventualna prodaja drugim zainteresiranim kupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U predugovoru piše uobičajena formula u takvim slučajevima, odnosno da stranka preuzima ´odgovornost za kupovinu u svoje ili u drugo ime´, kaže Paolini i još jednom dodaje kako se ne želi stvoriti neka ´klonirana ustanova´ UPT-a u Rijeci.

Glede stalnog plana oko kojeg su nastale nesuglasice između talijanske manjine i tršćanskog sveučilišta, Paolini kaže da je 16. rujna na sastanku Odbora za koordinaciju u kojem su predstavnici UPT-a i UI-a donesena odluka o reviziji programa, koji je postao zastarjeli. UI nije do 31. prosinca uputio svoje prijedloge i na ´osnovu zakona je bio potreban čin otkazivanja´, objašnjava Paolini.

UPT je morao predati program djelovanja za 2003. bez prijedloga UI-a, ali se taj program može promijeniti kada će se doći do suglasja. Paolini, dakle, kaže kako je sve učinjeno radi poštovanja rokova, a ne iz drugih razloga.

Na optužbe talijanske manjine da UPT želi više utjecati na program djelovanja UI-a, a ne samo biti prenosnikom novca, i time mu oduzeti autonomiju, talijanski diplomat kaže da postoji zakon po kojem više subjekata odlučuje, među njima osim UI-a i UPT i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Dakle zahtjev UPT-a je legitiman. ´Ako se to UI-u ne sviđa, onda neka traži promijenu zakona´, kaže Paolini, koji poziva obje strane na razumijevanje i prije svega spuštanje tonova u raspravama za riješavanje problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara