ITALIJA: ZASTUPNIČKI DOM ODGODIO SJEDNICU ZA SUTRA; O RATIFIKACIJI VJEROJATNO U SRIJEDU

Zastupnički dom talijanskog Parlamenta odgodio je u ponedjeljak, nakon dogovora šefova parlamentarnih skupina, za jedan dan sjednicu koja je bila sazvana za danas, a na kojoj se među ostalim trebala naći i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i EU.

Zastupnici su danas trebali nastaviti raspravu o računima zemlje u 2003. godini i o tekućem proračunu za 2004. godinu, oko kojeg bi vjerojatno trebalo doći do poravnavanja. O tome se već raspravljalo 16. i 17. lipnja, a rasprava je trebala biti nastavljena u ponedjeljak.

Na dnevnom redu Zastupničkog doma trebala se naći i rasprava i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i zemalja Europske unije. Za ponedjeljak je bio predviđen opširan dnevni red s napomenom da bi na njegovu koncu zastupnici mogli nastaviti raspravu i ratificirati SSP, o kojem je rasprava otvorena 8. ožujka. Tada su predstavnici vlade, oporbe i komisija Parlamenta predložili ratifikaciju. Za raspravu o toj točki je po predviđenoj satnici ostalo još oko sat vremena.

S obzirom da su točke dnevnog reda najavljene za sutra, rasprava o računima iz 2003. i proračunu za 2004. godinu, vrlo opsežne, rasprava i ratifikacija SSP-a najvjerojatnije bi mogli doći na red u srijedu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je gornji dom parlamenta, Senat, prošloga ljeta ratificirao SSP, on će to morati ponovno učiniti nakon ratifikacije u Zastupničkom domu. Riječ je tehničkoj ratifikaciji, jer ako jedan zakon ne prođe u oba doma u jednoj godini, onda se procedura njegova usvajanja mora ponoviti. S obzirom da SSP u 2003. nije bio ratificiran u Zastupničkom domu već samo u Senatu, ove godine će ponovno morati biti ratificiran u oba doma.

Za vrijeme nedavnih razgovora talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom u Rimu spomenuta je i ta parlamentarna procedura dvostruke ratifikacije. Frattini je kazao kako bi ona mogla trajati najviše 15 dana. Ako bi u srijedu, 23. lipnja, Zastupnički dom ratificirao SSP, onda bi to u roku od 15 dana ponovno učinio i talijanski Senat.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara