Ivan Domagoj Milošević, ministar za ubiranje stanarine

Foto: Davor Pongračić / Cropix

IVAN DOMAGOJ MILOŠEVIĆ ispunjava sve uvjete da bude ministar u HDZ-ovoj vladi.

Svi poduzetnički pothvati su mu propali ili su u problemima, osim onog u kojem uživa gotovo monopolni položaj. Optužuju ga da je tu tvrtku stekao nepravilnostima u privatizaciji. Prijavljen je Ustavnom sudu zbog monopola.

> Ekskluzivno: Kosoričina vlada zakonski namjestila monopol Miloševićevom Pastoru!

> Hrvatska udruga poslodavaca bi branila Miloševića, ali ne zna kako

Sanaderov teorem

U privatnom vlasništvu ima garaža skoro koliko i stanova, čime je ispunio onaj čuveni "Mačekov teorem" prema kojem se politikom mogu baviti samo imućni. Nebrojene nekretnine stekao je kreditima, kapitalom i "na neki drugi način", čime se pak idealno uklapa u tek patentirani "Sanaderov teorem" prema kojem svatko može biti bogat dok mu ne dokažu suprotno.

Ako smo se već pitali tko bi bio dovoljno lud da stupi na ovaj brod luđaka, da uđe u HDZ-ovu vladu godinu dana prije izbora, eto nam savršenog odgovora. Ući će onaj koji ne može bez države, ovisi o državi, duguje državi ili od države očekuje pomoć. Naročito kad se protiv njega podnose kaznene prijave.

Sposobnost ili "sposobnost"?

Premijerka Jadranka Kosor ističe kako je "ne zanima Miloševićevo bogatstvo, već samo njegova sposobnost". Nije, međutim, objasnila na koju sposobnost misli: na onu zloglasnu HDZ-ovu "sposobnost" - privatiziranja, nasljeđivanja, muljanja, snalaženja, propadanja - ili na sposobnost da kao državni dužnosnik u nepunih godinu dana privuče investicije za velike projekte.

O Miloševiću još do sada nismo doznali ništa što bi ga kvalificiralo za onu drugu, toliko važnu kategoriju. Ali zato smo za onu prvu dobili gomilu materijala. Baš kao što se i očekuje od jednog HDZ-ova dužnosnika.

Uspjeh duguje ocu i monopolu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći poduzetnički uspjeh Ivan Domagoj Milošević duguje svom ocu koji je u privatizaciji dobio tvrtku za proizvodnju protupožarnih aparata. Pero Kovačević u kaznenoj prijavi Državnom odvjetništvu tvrdi da je to učinjeno protuzakonito.

Uspješno poslovanje svoj glavne tvrke, one koja "dovoljno zarađuje da pokriva gubitke ostalih tvrtki", Milošević može zahvaliti gotovo monopolnom položaju Pastora, kao i činjenici da su svi kupci Pastorovih uređaja obavezni servisirati ih isključivo kod proizvođača.

Poduzetnik-rentijer

Nadalje, saznali smo da Milošević ima 14 stanova i otprilike toliko garaža, te da ih sve uspješno iznajmljuje. Nema što, mudra poduzetnička odluka u ovim neizvjesnim vremenima, ali zar je to ono što ga kvalificira za potpredsjednika Vlade u tako važnom sektoru kao što su investicije? Osim ako se pod investicijama ne misli na "rentanje" državne imovine, umjesto ulaganja u nove vrijednosti.

Uglavnom, što više prljavština isplivalo o potpredsjedniku Vlade Miloševiću, to se čini kvalificiraniji da sjedi u Banskim dvorima. Uz bok Kosorici i Kalmeti, Mlakaru i Jasenu Mesiću. Savršeno će se uklopiti. Ničime se neće isticati.

Investicije bez ministra za investicije

Uostalom, on je svoj prvi ministarski zadatak već obavio. Pustio je premijerku da sama predstavi novinarima deset novih investicijskih (pazite, INVESTICIJSKIH) projekata, dok se on posvetio važnijim stvarima. Privlačenju investicija. Njihovu mamljenju i vabljenju. Njihovu vrebanju iz busije.

Ili se pak posvetio ubiranju rente za svoje stanove. Radi se tu o velikom poslu: valja ići od stana do stana, od garaže do garaže, kontrolirati režije, popravljati utikače, mijenjati slavine, skupljati stanarinu. U ovome trenutku, sigurno zahtjevniji posao od privlačenja investicija u Hrvatsku.

Veliki posao ili velika prevara

Pa ipak, sve da je ministar Milošević najveći genijalac, teško bi mogao u nepunih godinu dana napraviti nešto veliko. Osim upropastiti nešto veliko, što je opet u skladu s reputacijom Vlade u koju se uvalio. Kad je već Ivica Todorić ljubazno odbio premijerkin poziv...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara