Ivan Pavao II. objavljuje novu knjigu

NOVA knjiga Ivana Pavla II. pod naslovom "Memorija i identitet", u izdanju izdavačke kuće Rizzoli, pojavit će se slijedećeg tjedna u knjižarama, a u utorak će je novinarima predstaviti pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger.

Papa u svojoj novoj knjizi piše kako je "protu-evanđelje vrsta novog totalitarizma, koji se sakriva iza demokracije". Po ocijeni Pape postoji opasnost da demokracija postane instrument za uništenje vječnog Božjeg zakona.

Kao dokaz da i demokracije mogu dovesti do totalitarizama, Papa spominje kako je njemački parlament omogućio dolaza nacističkog čelnika Adolfa Hitlera na vlast tridesetih godina u Njemačkoj.

Reichstag je dao Hitleru vlast i otvorio put za invaziju Europe, za stvaranje konclogora, uvođenje zakona o tzv. "konačnom rješenju" židovskog pitanja itd. Papa uspoređuje takve zakone s onima koje sada donose parlamenti o pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Parlamenti koji usvajaju i donose takve zakone moraju biti svjesni da zloupotrebljavaju svoju vlast i ostaju u otvorenom sukobu sa Božjim zakonima", piše Papa, te drži da u bivšim socijalističkim zemljama istočne Europe nije bilo toliko negativnog utjecaja na kulturu kao u zapadnim zemljama i zaključuje kako je u tim zemljama srednje Europe "još živo uvjerenje da je Bog najviši jamac ljudskog dostojanstva i ljudskih prava".

Papa se prisjeća i atentata iz 1981. i piše kako ga je zasigurno spasila Božja providnost, jer je atentator Ali Agca vjerojatno pucao bez greške, ali je "onda netko vodio metke", koji više nisu bili smrtonosni po Papu.

"Sjećam se puta do bolnice. Jedno sam vrijeme bio pri svijesti. Imao sam osjećaj da ću preživjeti. Patio sam, trebalo me biti strah, ali sam se čudno osjećao pun povjerenja. Rekao sam don Stanislawu (Papin osobni tajnik, koji je bio uz njega u automobilu) da opraštam atentatoru. Po dolasku u bolnicu više se ničega ne sjećam", piše Ivan Pavao II.

Papa je razgovarao s Agcom u zatvoru i o Fatimi, odnosno tzv. trećoj tajni Gospe iz Fatime.

Po ocjeni Karola Wojtyle pad nacizma i Sovjetskog Saveza "potvrđuju poraz zla". "Hoće li ljudi znati izvući zaključke iz demokratskih povijesnih lekcija?", upitao se Papa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara