Ivan Pavao II od Poljaka zatražio da glasuju ´za´ Europu

PAPA IVAN PAVO II zatražio je od Poljaka da se izjasne "za" na referendumu o ulasku njihove zemlje u Europsku uniju 7. i 8. lipnja.

Papa se to poručio svojim zemljacima, koji se oko 20.000 okupilo na Trgu svetog Petra zajedno s njihovim kardinalima i biskupima, kao i s predsjednikom republike Aleksanderom Kwasniewskim, koji je Papu pozvao da još jednom posjeti domovinu.

"Znam da se brojni Poljaci protive uključenju Poljske u Europu", rekao je Papa.

"Cijenim njihovu zabrinutost za očuvanje kulturnog i vjerskog identitita naše zemlje. Dijelim njihova strahovanja", rekao je Papa. On je, međutim, dodao: "Moram naglasiti da je Poljska uvijek bila važan dio Europe i ona danas ne može napustiti tu zajednicu koja proživljava krize na razinim razinama, ali koja još uvijek predstavlja obitelj nacija zajedničke kršćanske tradicije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa treba Poljsku. Crkva u Europi treba svjedočanje o vjeri Poljaka. Poljska treba Europu", rekao je Papa.

Ivan Pavao Drugi je posjetio svoju rodnu zemlju u kolovozu prošle godine, a ove godine već ima planirana četiri putovanja tako da do mogućeg posjeta Poljskoj ne bi moglo doći prije 2004. godine.

Poljski predsjednik Kwasniewski novinarima je rekao kako su on i Papa razgovarali o mogućem prvom Papinu putovanju u Rusiju, a sam Kwasniewski već se ranije ponudio za posrednika u zbližavanju Vatikana i Ruske pravoslavne crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara