Ivanić: Bez ploča koridor 5C nema smisla

MINISTAR vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u ponedjeljak kako razgovori o izgradnji prometnog koridora "5 C", koji bi trebao povezati Budimpeštu s lukom Ploče preko BiH, nemaju smisla dok se konačno ne riješi status luke Ploče.

Na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Ivanić je ocijenio kako su odnosi Hrvatske i BiH u cjelosti dobri ali je istaknuo kako je krajnje za rješavanje konkretnih pitanja koja već predugo stoje otvorena. "Prošlo je vrijeme obećanja i došlo je vrijeme da se nešto konkretno uradi oko luke Ploče", kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije. On je dodao kako je službeno Sarajevo veoma zainteresirano i za status stanarskih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske s obzirom da oni sada moraju napustiti imovinu koju koriste na području BiH.

Ivanić je priznao kako je pitanje luke Ploče i danas otvoreno djelomice i stoga što zainteresirane strane unutar BiH nemaju jedinstveni pristup ovom problemu pa je on predmetom unutarnjih sukobljavanja.

Ministar vanjskih poslova BiH osobno drži kako je i dalje najbolje ranije predloženo rješenje: dogovor o protokolu kojim bi se izmijenio sastav upravnog odbora luke Ploče i u kojemu bi bili samo predstavnici Hrvatske i BiH bez međunarodnog arbitra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Od Hrvatske očekujemo da istodobno ratficira i Sporazum i Protokol nakon čega bi Parlament BiH koji je Sporazum ranije ratificirao to isto uradio i s Protokolom. Time bi i formalno-pravno dvije zemlje bile 1:1", kazao je Ivanić.

Komentirajući učestale nagovještaje o zainteresiranosti hrvatske strane za što bržu gradnju koridora "5 C", Ivanić je ocijenio kako taj putni pravac ne bi imao smisla bez luke Ploče.

"Bez luke Ploče to nije ozbiljna europska transferzala koja će imati izlaz na more", kazao je ministar vanjskih poslova BiH posredno ukazujući kako će koridor "5 C" biti "na čekanju" sve dok se ne ratificira spoazum o Pločama i Neumu.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara