Ivanić i Paravac pokušavaju poništiti tužbu BiH protiv SCG

MINISTAR vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić poslao je Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu zahtjev za privremenu obustavu postupka po tužbi što ju je BiH pokrenula protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

List piše da je taj zahtjev iz Sarajeva u Den Haag proslijeđen u četvrtak, te da je Ivanić u pismu naveo kako očekuje da se početak usmene rasprave u ovom predmetu zakazan za 26. veljače 2006. godine odgodi do odluke Ustavnog suda BiH o zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca da se tužba protiv SCG proglasi neustavnom.

Paravac je ranije ovog mjeseca odlučio pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH s obrazloženjem da predstavnici srpskog naroda u toj zemlji nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma nikada nisu dali suglasnost za nastavak procesa po tužbi podignutoj još 1993. godine pa se ona samim tim ima smatrati pravno i ustavno nevažećom.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje potvrdio je kako je ministar Ivanić doista poslao pismo u Den Haag no istaknuo je kako je riječ samo o "prosljeđivanju" Paravčeva zahtjeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić o ovom je postupku srpskih dužnosnika doznao tek posredno, navodi list. Tihić je, prema listu, odmah komentirao da je taj postupak potpuno nezakonit jer odluku o obustavi tužbe može donijeti samo Predsjedništvo BiH kao tijelo koje ju je i podiglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To isto Predsjedništvo je, prema Tihićevu tumačenju s kojim se Paravac ne slaže, tužbu potvrdilo u dva navrata nakon Daytona.

"Pismo su poslali Paravac i Ivanić i time su zlorabili položaj člana Predsjedništva i ministra vanjskih poslova", kazao je Tihić.

On također drži kako će rasprava pred Međunarodnim sudom pravde ipak uslijediti kako je i planirano te da bi u razdoblju od šest do osam tjedana nakon toga mogla uslijediti i presuda.


Borislav Paravac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara