Ivanić odbija prihvatiti Terzićevu odluku o razrješenju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u utorak kako neće odstupiti s dužnosti koju obnaša, bez obzira na odluku predsjedatelja Vijeća minstara BiH Adnana Terzića o njegovu razrješenju koja je potpisana tijekom dana.

"Ta je odluka potpuno nezakonita", rekao je Ivanić za Televiziju Republike Srpske (RTRS) telefonom iz Španjolske kamo je otputovao tijekom dana.

On je objasnio kako se s Terzićem rastao u Sarajevu nešto nakon 14 sati, a premijer mu do tog trenutka ni jednom rječju nije najavio što kani poduzeti.

"Takvu vrstu osobnog i političkog kukavičluka nisam mogao niti zamisliti", kazao je Ivanić.

Terzić je odluku o razrješenju Ivanića, odnosno prihvaćanju njegove ostavke ponuđene još u prosincu 2004. godine, objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj oko 15 sati, nakon što je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown odlučio imenovati Sredoja Novića za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ključne policijske agencije u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosanskohercegovački premijer je tada kazao kako Ivanića smatra odgovornim za krizu koja je i prisilila Ashdowna da povuče ovakav potez, dodajući pritom kako je ministar vanjskih poslova taj koji stvara probleme u radu Vijeća ministara u proteklih šest mjeseci. Na mjesto direktora SIPA-e, podsjetio je Terzić, trebao je biti imenovan predstavnik hrvatskog naroda no Ivanić je to onemogućio odbijajući glasovati za Dragana Lukača koji je predložen za tu dužnost.

Ivanić je rekao kako njegova ostavka ponuđena prije šest mjeseci više uopće nije bila aktualna jer je uslijedila zbog tadašnjih problema u odnosima s međunarodnom zajednicom a ne zbog imenovanja direktora SIPA-e.

"Ja nastavljam raditi svoj posao sve dok me Parlament ne razriješi", kazao je Ivanić dodajući kako je Terzićev cilj prouzročiti krizu koja bi dovela do raspisivanja izvanrednih izbora u zemlji.

Iz Terzićeva ureda najavljeno je kako će premijer zatražiti da se obrati Zastupničkom domu Parlamenta BiH već na sjednici najavljenoj za srijedu te da će zahtijevati očitovanje o odluci o Ivanićevu razrješenju.

(Hina) xrm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara