Ivanić: Puknuo Inin naftovod

NA NAFTNOM polju "Ivaniću" između bušotina IVA1 i IVA2 jutros je uočeno puknuće naftovoda, obavijestio je Državni centar za obavješćivanje.

Operater INA-Naftaplina jutros je oko 10 sati za redovita obilaska bušotina naftnog polja "Ivanića" uočio znakove puknuća naftovoda koji povezuje dvije skupljačke stanice na tom polju, navodi INA u priopćenju. Zbog puknuća istekla su oko dva prostorna metra kapljevine s 80 posto vode i samo 20 posto nafte, pa je onečišćena neznatna površina neobrađene zemlje, navodi INA.

Naftovod je zatvoren, a nakon popravka puknuća cjevovoda počela je proizvodnja na "Ivaniću".

Usporedno je počelo i čišćenje tla koje će završiti u iduća dva dana, navodi INA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na male količine istekle nafte, onečišćenje okoliša je minimalno te ne postoji nikakva opasnost od prodora nafte u vodotoke, navodi u priopćenju INA.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić za Hinu je potvrdio da nema opasnosti od onečišćenja vodotoka jer ih nema u blizini. Također je potvrdio da je riječ o lokalnom onečišćenju neznatnih površina neobrađene zemlje.

Nakon izgreda obaviješteni su nadležni čelnici INA-Naftaplina, Odjel insepkcijskog nadzora zaštite okoliša, Centar za obavješćivanje, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministartsvo zaštite okoliša, Hrvatske vode te rudarski i vodopravni inspektori.

Državni centar za obavješćivanje navodi da je onečišćeno 500 do 600 četvornih metara tla te da nema opasnosti za vode ni daljnje onečišćenje okoliša.

Puknuće INA-ina naftovoda drugo je današnje puknuće naftovoda. Jutros je puknula cijev JANAF-ova naftovoda, a nafta se izlila u odvodni kanal Pakru i proširila na rijeku Pakru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara