IVANOV U SARAJEVU: RUSIJU I DALJE ZANIMA BALKAN

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio je u srijedu u Sarajevu da njegova zemlja ostaje veoma zainteresirana za stanje na Balkanu te stoga želi jačati bilateralne odnose sa svim državama ove regije.

Ivanov je tijekom boravka u Sarajevu, gdje je boravio u jednodnevnom službenom posjetu u sklopu svoje regionalne turneje, novinarima rekao kako nedavno povlačenje ruskih vojnika iz mirovnih misija u BiH i na Kosovu nikako ne znači smanjenje zanimanja Rusije za ovaj dio Europe.

"Rusija ne samo da ne kani otići s Balkana, nego će jačati suradnju sa svim državama regije na temelju međusobnog interesa", rekao je šef ruske diplomacije.

Temeljni je cilj Rusije, kako je objasnio Ivanov, ojačati mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi. Nova regionalna konferencija o stanju na Balkanu, prema procjenama Moskve, pomogla bi da se to i dogodi te da se još jednom potvrde međunarodno priznate granice.

Ivanov je u Sarajevu također istaknuo kako je sadašnje opredjeljenje Moskve prije svega jačati političke i gospodarske veze sa zemljama jugoistočne Europe što svakako uključuje i BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u toj zemlji, kako je kazao Ivanov, sve je bolje i sigurnije, a to stvara uvjete da međunarodna zajednica postupno prenese odgovornost za donošenje bitnih odluka na domaće vlasti.

Međunarodna pomoć BiH mogla bi se nastaviti doprinosom stabilizaciji te zemlje dok bi se druge vrste angažiranja poput vojnog trebale značajno smanjiti, zaključio je ruski ministar vanjskih poslova.

I ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako postoje uvjeti da sadašnji kontingent mirovnih snaga u njegovoj zemlji bude smanjen te da se njegova zadaća održanja mira preusmjeri na pomoć BiH da postane članicom "Partnerstva za mir" te na neku vrstu nadzora nad entitetskim oružanim snagama.

(Hina) rm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara