Ivica Dačić: HDZ i Srbija imaju zajedničke interese

Ivica Dačić: HDZ i Srbija imaju zajedničke interese

Foto: FAH

ALEKSANDAR VUČIĆ bio je među prvim državnicima koji je čestitao HDZ-u i Tomislavu Karamarku na izbornoj pobjedi, već u trenucima kad je ona bila izvjesna. Šef srpske diplomacije Ivica Dačić komentirao je tu činjenicu u emisiji Novi dan na N1.

Vjeruje kako će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao.

"Ja sam već rekao da ja poznajem Karamarka dosta dobro iz perioda kad smo bili ministri unutarnjih poslova. Mislim da je tema hrvatsko-srpskih odnosa veoma dobra za predizborne kampanje i u Hrvatskoj prije svega, manje u Srbiji na sreću. Izbori su završeni i trebamo se okrenuti građenju naših dobrih odnosa. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza koje SDP u određenom momentu nije bilo dovoljno političke smjelosti jer bih ih netko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose dovedemo, ne u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa. Ne mogu vjerovati da nemamo zajedničkih interesa", rekao je srpski ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik vlade.

Naveo je za koje poteze smatra da Milanović nije imao hrabrosti

"Evo ja sam osobno Milanovića mjesecima jurio da odustanemo sporazumno od tužbe u Haagu. Na kraju oni to nisu smjeli napraviti, s druge strane je za nas to još ispalo i dobro. Važno je da u određenom trenutku imate smijelosti da povučete određene poteze", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbija je oštro reagirala na nabavku balističkih raketa, rekavši kako će u tom slučaju Hrvatskoj odgovoriti.

"Zato što se pretpostavlja da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da sasvim je to logično. Ja ne znam šta će to vama, a ne znam ni šta će nama. Zato što valjda smo svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio da razgovaramo o tome da svatko mora da se naoružava jer to znači da imate određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja."

Članstvo Hrvatske u NATO-u ne smatra ugrožavanjem nacionalnih interesa.

"Ne, ne smatramo. Mi ne spadamo u te zemlje koje će biti paranoične. S druge strane, mi se ne miješamo u vašu odluku, idite gdje hoćete, u koji god blok. Srbija je uvijek bila neutralna. Ovdje je riječ o politici neutralnosti, nismo mi Švicarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti, ne želimo biti dio NATO-a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima", rekao je Dačić.

Otvoreno kaže da ne voli Hrvate

"Slušajte, mi vas poštujemo kao naše susjede. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. To isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumijemo. Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas tjerali s ovih prostora da bježimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to", zaključio je Dačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara