Ivica Kostelić: Tužno je i sramotno da mi se tako podmeće u Hrvatskoj

NAJBOLJI svjetski slalomaš Ivica Kostelić odbacio je "zlonamjerne konstrukcije" objavljene u najnovijem broju zagrebačkog tjednika Nacionalu, koji ga je optužio da je simpatizer nacističke ideologije.

U današnjem priopćenju Ivica Kostelić istaknuo je da on, i cijela obitelj, preziru nacizam i da ga doživljavajua kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti. Također, istaknuo je kako je najtužnije i najsramnije to što mu se tako grubo podmeće u njegovoj domovini za koju nastupa s toliko srca i želje, te da svjetski listovi, bez provjere, prenesu jedan takav zlonamjeran tekst iz žutog tiska.

Priopćenje Ivice Kostelića u cijelosti:

´Obraćam se ovim priopćenjem cjelokupnoj hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti povodom zlonamjernog i grubog napada u hrvatskom tjedniku ´Nacional´ koji je putem novinskih agencija prenesen u cijeli svijet.

Duboko sam pogođen i zgrožen napisima o meni i mojoj obitelji u tjedniku ´Nacional´ i našim dovođenjem u vezu s najvećim zlom u povijesti čovječanstva - nacizmom.

Mnogima od Vas dobro je poznat sportski put, moj i moje obitelji. Sve što smo postigli i ostvarili na sportskim terenima, plod je dugogodišnjeg marljivog i mukotrpnog rada, skromnosti i odricanja. Nakon jednog od mojih najvećih uspjeha u posljednje vrijeme, pobjede u slalomu u Kranjskoj Gori, nažalost, jedna je moja izjava istrgnuta iz konteksta i potpuno pogrešno interpretirana. Želeći naglasiti upravo svoju posvećenost skijanju i sportu, vjerojatno sam pod dojmom ratnog filma kojeg sam gledao prije nekoliko dana upotrijebio jednu nespretnu i nesretnu metaforu. Ukoliko sam tom rečenicom nekoga povrijedio, najiskrenije se ispričavam, jer to svakako nije bila moja namjera.

No jednako Vas tako uvjeravam i odgovorno izjavljujem da niti ja, niti itko iz moje obitelji nikada nije imao i nema nikakve veze s nacizmom. Ja osobno, i cijela obitelj, nacizam preziremo i doživljavamo ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti.

Odgojen sam u svojoj obitelji da iznad svega cijenim i poštujem svakog čovjeka bez obzira na pripadnost naciji, vjeri ili rasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgojen sam da osudim svaki ekstremizam, nasilje i netoleranciju.

Obitelj i otac duboko su mi usadili osjećaj da se svakog čovjeka cijeni po njegovim djelima i da se za sebe borim samo teškim i poštenim radom.

Upravo zato što su me te vrijednosti formirale i označile kao čovjeka, iznad svega osuđujem nacizam kao ideju i kao djelo, te ga duboko prezirem. Takav odnos imam i prema svakom drugom apsolutizmu koji proganja i čini zločin nad ljudima i njihovim slobodama.

Moje srce ne kuca niti desno, niti lijevo, već samo sportski, te su moja razmišljanja vezana isključivo uz skijanje.

Nažalost, za mene najtužnija i najsramnija je činjenica da mi se tako grubo podmeće u mojoj domovini za koju nastupam s toliko srca i želje, a jednako mi je nerazumljivo da pojedini svjetski listovi, bez provjere, prenesu jedan takav zlonamjeran tekst iz žutog tiska.

Rečenice koje je objavio Nacional grubo su istrgnute iz konteksta šireg, neformalnog dijela razgovora nakon obavljenog intervjua, te dramatično montirane u, meni nerazumljivoj, želji da me se u trenucima ostvarivanja najvećih sportskih rezultata moralno i ljudski diskreditira i baci u blato. Prošao sam mukotrpan i bolan put oporavka od sportskih ozljeda, ali s ovakvim se zlom nikada nisam suočio.

Ja nisam nacist, nikada to nisam bio, a siguran sam i da svi koji me poznaju, ali i oni koji su samo pratili moj sportski put i ponašanje na snježnim stazama i izvan njih, to jako dobro znaju.

Ja sam sportaš i nemam ni vremena niti motiva za javne polemike i prepucavanja s ljudima koji žive od laži i podmetanja. Vjerujem da će to spoznati i oni koji su, nažalost, povjerovali u jedan zlonamjeran tekst´, stoji u priopćenju Ivice Kostelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara