Ivica Račan se vratio u Zagreb

Ivica Račan se vratio u Zagreb

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan koji se u Münchenu liječio od tumora, vratio se večeras redovnom avionskom linijom u Zagreb.

SDP, koji je cijelo vrijeme Račanove bolesti informirao javnost o njegovom stanju, prešutio je vrijeme njegova povratka zbog želje za privatnošću lidera SDP-a.

U priopćenju SDP-a dodaje se kako je Račanu propisana terapija, te da se do daljnjega nalazi na kućnom liječenju.

"Ivica Račan zahvaljuje svima onima koji su mu na najrazličitije načine pružali potporu tijekom liječenja. Podsjećamo da je Ivica Račan u trenutku kada je javnost obavijestio o svojoj bolesti rekao i da se privremeno povlači iz javnog života. U tom pogledu nema nikakvih promjena jer liječenje i dalje traje. Ivica Račan zahvaljuje i svima koji su poštivali njegovo pravo na privatnost i želju da se u miru liječi. Moli da se ta njegova želja i dalje uvažava." - stoji u priopćenju SDP-a kojima se javnost obavještava o Račanovom povratku.

Ivica Račan je 31. siječnja javnosti priopćio da se zbog teške bolesti na određeno vrijeme povlači iz javnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prva dijagnoza bila atipični tumor u desnom ramenu, nakon daljnjih pretraga u Gradskoj klinici u Münchenu ustanovljen mu je karcinom uretera.

Operativnim zahvatom uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi, dok se za tumor u ramenu ustanovilo da su metastaze karcinoma uretera.

Nakon te, uslijedila je još jedna operacija kojom mu je odstranjena metastaza tumora iz mišića desnog ramena. Kao konačna dijagnoza bolesti Ivice Račana tada je utvrđen karcinom lijevog bubrega.

Terapija predsjednika SDP-a ne sastoji se od kemoterapije, nego ga se tretira, kako se nagađa, sutentom, lijekom koji inhibira tirozin-kinazu. Iako ga neki liječnici nazivaju revolucionarnim, na službenim stranicama toga lijeka piše da se isti propisuje u uznapredovaloj fazi karcinoma bubrega, te da u fazi testiranja, u kojoj trenutno jest, nije poznato može li produljiti život pacijentu.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara