Ivica Todorić kupuje i Union?

Ivica Todorić kupuje i Union?

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

TRGOVAČKA tvrtka Union je prvo u svojem poslovnom izvješću teškim riječima optužila Agrokor zbog  “monopolističkog položaja“, a sada se pregovara o prelasku Uniona upravo pod okrilje Koncerna Ivice Todorića. U onome što stoji u izvješću, rast Agrokora ima negativan utjecaj na poslovanje Uniona.

Prema ocjeni Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz rujna 2008., Konzum prisvaja 30 posto tržišnog udjela. “Takav monopolistički položaj, gdje jedan koncern kontrolira proizvodnju i maloprodaju, uz državne subvencije koje kontinuirano dobiva, stavlja u nepovoljan položaj sve ostale trgovačke lance u Hrvatskoj. “, stoji u Unionovu izvješću.

Svojom veličinom Agrokor negativno utječe na dobavljače drugih prehrambenih proizvoda, kojima iznimno dugim rokovima plaćanja onemogućava korektno poslovanje s drugim trgovačkim lancima i trgovinama prehrambenom robom”, piše u izvješću za prošlu godinu koje je objavljeno na internetskim stranicama Financijske agencije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima odgovornih u Unionu, tri su uzroka ključna za pad prihoda kod malih i srednjih trgovaca. To su sve brojniji šoping centri, manja potrošnja uzrokovana recesijom i - Koncern Agrokor, prenosi Poslovni dnevnik.

Ipak, prema najnovijim informacijama, većinski vlasnik Hrvoje Sertić prodaje Union te ga je ponudio upravo Ivici Todoriću. Na kupnju je Todorić navodno motiviran radi zatvaranja lokacija Uniona u susjedstvu Konzumovih trgovina. Neke bi ipak zadržao no, za sada se Todorić i Sertić razilaze oko cijene, a sam Union u Zagrebu već počinje reducirati broj vlastitih trgovina.

Sertić ovu informaciju ne komentira, ali neki tvrde da “ne razmišlja o prodaji te da tvrtka raspolaže s rezervama dostatnim za prevladavanje aktualnih problema u poslovanju.”  Union, čiji temeljni kapital iznosi 27 milijuna kuna, ima 32 trgovine od kojih je 13 površine 3512 kvadratnih metara u vlasništvu. Ostale su u najmu, a radi se o prostoru 3689 kvadrata. Osim toga Union posjeduje i poslovno-skladišne objekte i zemljište ukupne površine od 35.278 četvornih metara. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara