Ivo Josipović boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu

Ivo Josipović boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu

Tekst: S.C.H.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović krenuo je danas u prvi službeni posjet izvan granica Hrvatske, a cilj mu je "glavni grad" Europske unije Bruxelles, gdje će se susresti sa predsjednicima sve tri institucije Unije - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta.

Prvi na rasporedu sastanaka je susret sa predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom. Upravo je Europski parlament nedavno izglasao rezoluciju o Hrvatskoj u kojoj se zalaže za završetak pregovora do kraja ove godine. Na Josipovićevim je službenim internet stranicama danas objavljeno priopćenje koje je izdao Buzekov ured neposredno prije susreta sa hrvatskim predsjednikom, a u kojem se navodi kako se predsjednik EP-a "posebno veseli susretu s predsjednikom Josipovićem".

Buzek optimističan o završetku pregovora: Čaša je napola puna

"Mi u Europskom parlamentu se nadamo da ćemo osigurati snažan poticaj za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i za rješavanje svih otvorenih pitanja. Sa skoro polovicom zatvorenih poglavlja, možemo reći da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Želim Hrvatskoj optimizam, snagu i odlučnost u dostizanju toga cilja" stoji u priopćenju iz Buzekovog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački Deutche Welle je na svojim hrvatskim stranicama objavio kako posjet hrvatskog predsjednika Bruxellesu dolazi u trenutku kada se Hrvatska nalazi u završnoj fazi pristupnih pregovora, jer je u preostalih nekoliko mjeseci ostalo još za otvoriti tri poglavlja, a njih 16 treba zatvoriti.

Isti list napominje kako će Josipović sutra razgovarati i sa stalnim predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyjem, koji se pak danas, prema neslužbenim informacijama, sastao s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom. On je, tvrdi DW, stalnog predsjednika EU-a iz prve ruke informirao o stanju hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Susreti sa političarima, ali i novinarima i predstavnicima NVO-a

Posljednji susret na programu hrvatskog predsjednika je s Joseom Manuelom Barrosom, čija Komisija također uvelike podržava i pomaže Hrvatskoj u završnici pristupnih pregovora. Josipović je svojim prvim posjetom Bruxellesu naglasio prioritet Hrvatske da što prije uđe u EU, a DW napominje i da je EU već odredio sredstva za Hrvatsku za prve dvije godine njezina članstva.

Osim sa političkim liderima Unije, Josipović na dnevnom redu svojeg posjeta Bruxellesu ima i susrete sa novinarima, pa će tako dati intervjue za Euronews, AFP, France24 i Radio France Internationale, a sastat će se i sa predstavnicima nevladinih udruga Amnesty international, Međunarodne krizne grupe, Međunarodne federacije za zaštitu ljudskih prava, organizacije Human Rights Watch i Instituta Otvoreno društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara