Ivo Pukanić: Ja sam prijatelj muslimana, naročito muslimanki

"ŠEFKU OMERBAŠIĆU ne dolazim u džamiju govoriti kakvu će držati propovijed i savjetovati što će govoriti, a što ne, pa očekujem da me pusti raditi moj posao!" - poručio je u razgovoru za Index Ivo Pukanić, predsjednik uprave Nacionala.

Trenutno najtraženiju medijsku osobu u Hrvatskoj, uspjeli smo locirati u Španjolskoj, i to u kako nam je rekao, "podrumu jednog dvorca". Na naše pitanje da li je tamo potražio utočište od sablje krivošije ili su ga pripadnici španjolske ćelije Al-qaede zatočili i podvrgli mučenju, nasmijan je odgovorio:

"Ničega se ne bojim, ja sam prijatelj muslimana, naročito muslimanki. Evo upravo prije Vas zvao me Suad Rizvanbegović i smije se kakve mi sve to optužbe stavljaju na vrat".

Pukanića naročito smetaju promptne reakcije institucija koje su se osjetile pozvanima komentirati objavljivanje spornih karikatura u Nacionalu: "Ne iznenađuje me, niti mi Vlada ima pravo išta reći, jer smo smatrali da javnost mora to znati." - rekao je kad smo ga upoznali sa stavom Vlade koja je osudila objavu crteža.

Prenijeli smo mu i stav prof. Puhovskog iz HHO-a, koji nam je izjavio da je "Nacional napravio glupost koja će izazvati još veću glupost"

"Možda gospodin Puhovski zna nešto što ja ne znam. Zamolio bih ga da ne komentira moje postupke, a da li je to bila glupost, vidjet ćemo" - kazao je Pukanić.

Prvi čovjek Nacionala ne misli da je objavom crteža povrijedio vjerske osjećaje: "Nisam objavio sadržaj koji vrijeđa vjerske osjećaje, nego sadržaj koji je skupina militantnih islamista iskoristila kao povod za nasilje. Islam to mora sam riješiti unutar sebe, a ne uplitati zapad!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeik Ibrahim al Saleh, vjerski vođa muslimana sunita u Libanonu zaprijetio Vam je smrću, kao i svima koji su objavili karikature, bojite li se? -upitali smo ga povodom najteže prijetnje koja mu je upućena. 

"Tom gospodinu muftiji, ili što li je već, poručujem da se bavi problemima u Libanonu kojih ima jako puno, a da se ne brine za Hrvatsku. Umjesto da šalje poruke mira i ljubavi, on poziva na nasilje. Radi takvih kao što je on, sve više ljudi osjeća otpor prema Islamu" - kazao je Pukanić.

Zanimalo nas je da li će preuzeti odgovornost za eventualne napade na hrvatske građane, sad kad je detektiran kao jedan od "krivaca" i misli li da će hrvatska predstavništva sada postati metom napada.

"Ne mogu preuzeti odgovornost jer nisam tajna služba, ni vojska ili policija. Bilo bi doista žalosno da netko nastrada zbog novinskog teksta. Muslimanska zajednica u Hrvatskoj je vrlo korektna i oni će shvatiti da ova objava karikature nije išla protiv islamske zajednice." - odgovorio je.

"Treba postojati vjerska tolerancija, a ne dogma. Oni koji pozivaju na rat i ubijanje, nisu vjernici.", u ekumenskom duhu je zaključio Pukanić.

Pozdravili smo se na kraju, a na našu želju da se ponovo čujemo kada signal bude malo bolji, odgovorio nam je: "Može, ako tada još budem živ".

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara