Iz Afganistana u Europu stižu velike količine heroina

IZVRŠNI direktor Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i organiziranog kriminala Antonio Maria Costa u razgovoru, koji je u nedjelju objavio Corriere della Sera, upozorio je da će iz Afganistana u Europu preko Balkana uskoro stići velike pošiljke čistog heroina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik UN-a podignuo je uzbunu nakon što je afganistanski heroin već ušao u Rusiju i izazvao smrt nekoliko ovisnika. Droga bi mogla ući u Italiju preko Albanije ili Slovenije, piše list, a Costa upozorava kako bi mogla u Europi izazvati još više žrtava.

Uzgoj opijumskog maka iz kojega se proizvodi heroin povećan je za 64 posto u odnosu na 2003. godinu. Afganistanska droga pokriva 87 posto svjetskog tržišta, dok je prije godinu dana pokrivala 76 posto. Oko 2,3 milijuna Afganistanaca živi od proizvodnje opijumskog maka, a od opijuma zarađuje 2,8 milijarde dolara što čini 68 posto bruto domaćeg proizvoda Afganistana. UN pokušava posebnim programima suzbiti proizvodnju maka u Afganistanu, kao što je to učinjeno u nekadašnjem zlatnom trokutu za heroin Aziji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara