Iz Banskih dvora nestale četiri umjetničke slike

Iz BANSKIH dvora nestale su četiri umjetničke slike, službeno je poslijepodne potvrdila hrvatska Vlada, ne precizirajući o kojim se djelima radi.

Neslužbeno se međutim doznaje da su među nestalim slikama tri vrlo vrijedne slike Mencija Clementa Crnčića, dok je jedna slika manje vrijednosti.

Crnčić je među ljubiteljima umjetnosti poznat kao nenadmašan slikar primorskih pejzaža. Rođen 1865., završio je Likovnu akademiju u Beču, a potom i u Muenchenu. Osnivač je privatne slikarske škole koja je bila preteča današnje Akademije likovnih umjetnosti.

Slike su, pretpostavlja se, nestale prošloga vikenda, a njihov je nestanak otkriven početkom ovoga tjedna. Bile su u kabinetima triju potpredsjednika Vlade - Linića, Granića i Simonića.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić potvrdila je da je policija zaprimila od Vlade prijavu da su nestale četiri umjetničke slike. Rekla je da kriminalistička obrada cijelog slučaja traje, pa nije željela iznositi nikakve detalje.

Spomenuta krađa nije prva iz fundusa Banskih dvora.

Jedna od većih dogodila se u razdoblju promjene vlasti, početkom 1990. kada je u jednom kabinetu u sadašnjoj zgradi Hrvatskog sabora, u kojoj su tada bili smješteni i Sabor i tadašnje vlada (Izvršno vijeće) nađeno desetak praznih okvira.

Afera nikada nije do kraja razjašnjena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara