Iz Beograda krenuo prvi konvoj izbjeglih hrvatskih Srba povratnika

Iz Beograda krenuo prvi konvoj izbjeglih hrvatskih Srba povratnika

PRVI ovogodišnji konvoj izbjeglih hrvatskih Srba krenuo je u ponedeljak navečer ispred motela "1000 ruža" na beogradskoj Avali za Hrvatsku, ovoga puta u organizaciji Danskog vijeća za izbjeglice, a u suradnji s Europskom agencijom za obnovu (EAR) i UNHCR-om ali, iako se prijavilo oko 120 ljudi, za Hrvatsku ih krenulo samo jedanaest.

Razlog malog broja ljudi u ovom konvoju povratnika su, kako objašnjavaju u Danskom vijeću za izbjeglice, vremenske neprilike i Lici i Dalmatinskoj zagori, zbog čega se veći broj, posebice starijih osoba, odlučio odgoditi povratka do poboljšanja vremenskih prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratnicima je osiguran autobusni prijevoz za Kistanje, Plitvička jezera, Otočac i Civljane, a pratit će ih i kamion sa stvarima, kao i povratničkim paketima, te medicinski automobil sa dva liječnika.

Povratnike će, kod njihovih kuća koje je obnovila hrvatska Vlada, čekati bespovratna ekonomska pomoć koje će se sastojati od poljoprivrednih alata, strojeva i domaćih životinja.

U Danskom vijeću za izbjeglice ističu da je od listopada 2004. na snazi novi program povratka u Hrvatsku, koji financira Europska agencija za obnovu. Tijekom studenoga i prosinca u Hrvatsku se preko tog vijeća vratilo 130 povratnika.

Prosjek starosti povratnika je 41 godina i starosna struktura se pomiče prema mlađim godištima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara