Iz britanske nuklearke nestalo plutonija dostatnog za izradu sedam nuklearnih bombi

BRITANSKA nuklearka Sellafield godišnje proizvede na tisuće tona nuklearnog materijala, a nakon godišnje inventure otkriveno je kako nedostaje oko 30 kilograma plutonija, što je dostatno za izradu čak sedam nuklearnih bombi.

Iako se to čini malo naspram tona nuklearnog materijala koje se godišnje proizvedu, tih 30 kilograma dovoljno je za izradu čak sedam nuklearnih bombi. Plutonij je radioaktivni metal koji se može koristiti i kao nuklearno gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće i reakcije Britanske nuklearne grupe očekuju se uskoro, javlja BBC. Međutim, Britansku nuklearnu skupinu mogla bi posramiti i neslaganje oko toga koliko je zapravo materijala za izradu nuklearnih bombi nestalo, pa se očekuje kako će revizija pokazati da se radi o pogrešci u vođenju papira, a ne o gubitku ovog izuzetno opasnog materijala.

Britanska vlada, međutim, tvrdi da "nema indicija o tomu da nedostaje spomenuti materijal", a stručnjaci su za britanski Times izjavili kako je informacija o incidentu zabrinjavajuća. Specijalist za nuklearno naoružanje dr. Frank Barnaby dodao je kako je problem što se ne zna tko će i za što iskoristiti materijal koji nedostaje.

Glasnogovornica britanske nuklearne skupine izjavla je kako nema dokaza da je materijal netko odnio izvan područja nuklearke, a glasnogovornica Sellafielda također tvrdi kako su sigurnosne mjere vrlo jake i pouzdane, te da bi se materijal teško iznio izvan nuklearke. Tvrdi kako se vjerojatno potrošilo više materijala nego što je zabilježeno u papirima, što je normalno s obzirom na komplicirane kemijske procedure koje se odvijaju u Sellafieldu.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara