Iz elektroprivrede Republike Srpske ukradeno 80 milijuna eura

NAJMANJE 80 milijuna eura je ukradeno tijekom 2002. iz sredstava koje je zaradila ´Elektroprivreda Republike Srpske´, utvrđeno je provjerom poslovanja ovog poduzeća koju je naredio Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Kako u utorak prenose najutjecajniji mediji u Sarajevu i Banja Luci, provjerom, koju su obavili međunarodni stručnjaci u suradnji s Uredom glavnog rezvizora RS, je utvrđeno kako je novac zarađen proizvodnjom i prodajom električne energije korišten za potrebe ´male skupine ljudi´.

Lokalni su mediji ranije spekulirali kako iz ´sivih fondova´ EP RS možda financira i zaštita ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića.

Citirajući dijelove izvješća, koje još nije dostupno javnosti, sarajevski ´Dnevni avaz´ navodi kako je istragom utvrđeno da ´Elektroprivreda´, čije je sjedište u Trebinju, više novaca šalje u Beograd nego što ih zadržava u BiH. Tako se iz Trebinja izravno financira tijelo koje se naziva Elektroenergetski koordinacijski centar Beograd za što se izdvaja dva puta više novca nego za koordinaciju rada tri elektroprivrede u BiH.

Prema istome izvoru, loše rukovođenje, nesavjesno poslovanje i trošenje sredstava upadljiva su karakteristike rada elektroenergetskog sektora u Republici Srpskoj no slične ocjene mogle bi vrijediti i za elektropivrede čija su sjedišta u Sarajevu i Mostaru o čemu će cjelovito izvješće biti objavljeno za dva do tri tjedna.

Prema navodima banjalučkih ´Nezavisnih novina´ sumnjivi poslovi ´Eletroprivrede RS´ uglavno se vežu uz posredništvo tvrtke Energy Financing Team Ltd (EFT) sa sjedištem u Londonu. Riječ je o tzv. off-shore tvrtki na čijem su čelu kontroverzni poslovni ljudi podrijetlom iz Srbije, Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Tvrtka EFT ima ekskluzivni ugovor na prodaju struje proizvedene u RS pri čemu preprodaje električnu energiju uz veliku zaradu koristeći činjenicu da zemlje regije nisu dobro povezane. Prema ranijim tvrdnjama medija, njihove poslovne aktivnosti vrlo su bliske djelovanju nečega što bi se moglo nazvati ´elektroenergetskom mafijom´ zbog čega je u Srbiji otvorena policijska istraga. EFT se pojavila kao jedina tvrtka zainteresirana za izvođenje radova na novoj hidroelektrani ´Buk-Bijela´, kapitalnom projektu na Drini između BiH i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja bi stajala 375 milijuna eura a EFT će biti isplaćen kroz pravo na prodaju električne energije što će se tamo proizvoditi u narednih 30 do 50 godina.

Međunarodni su revizori međutim konstatirali kako RS već sada proizvodi više struje nego joj treba no zbog neučinkovitosti sustava istodobno gubi oko 30 posto proizvedene električne energije.

Sve ovlasti za trošenje novca koje zaradi EP RS ima sadašnji generalni direktor Svetozar Aćimović. Rezvizija drži znakovitim kako se redovito gotovinski plaćaju svi računi koje pošalju tvrtke ´Petrol´ sa Pala i ´Petrol´ iz Trebinja dok se ostala dugovanja plaćaju kompenzacijama ili na druge načine.

Svjetska banka (WB) kao uvjet za pomoć u preustroju EP RS u obliku povoljnog kredita od 90 milijuna dolara postavila je odluku o privatizaciji te tvrtke.

Takav zahtjev naišao je međutim na oštro protivljenje uprave EP RS koju kontrolira Srpska demokratska stranka (SDS). Uz pomoć sindikata organizirani su masovni prosvjedi radnika koji traže da ovo poduzeće ostane u većinskom entitetskom vlasništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara