Iz Haaga stižu nove optužnice?

TRI OSOBE iz policije, koje se po hijerarhiji ne nalaze na samom vrhu, u svojstvu osumnjičenika pozvane su na razgovor s haškim istražiteljima. U svojstvu svjedoka haški istražitelji pozvali su još nekoliko osoba.

Ovu informaciju Jutarnjem listu potvrdio je neimenovani izvor u Vladi, ali nije želio komentirati treba li poziv iz Den Haaga shvatiti kao pripremu za novu optužnicu koja bi mogla stići u Hrvatsku, a o kojoj se špekuliralo prošli tjedan.

Do sada su visoki dužnosnici MUP-a uključujući i tadašnjeg ministra policije Ivana Jarnjaka, haškim istražiteljima dali izjave kao svjedoci. Zapovjednik Specijalne policije MUP-a Željko Sačić najprije je ispitan kao svjedok, a početkom prosinca 2004. staus svjedoka mu je zamijenjen statusom osumnjičenika. Haški istražitelji su ispitali i niže rangirane pripadnike Specijalne policije, kako bi se rasvijetlile pojedine operacije koje su sastavni dio haških optužnica.

Konkretno, pripadnici MUP-ovih specijalaca ATJ Lučko sumnjiče se za zločine koji su nakon Oluje počinjeni u zaseoku Grubori, gdje su pobijeni civili srpske nacionalnosti. Ovaj zločin je sastavni dio optužnice protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Posljednjih godina vodila se istraga o zločinu u Groburima, a moglo se čuti da će Haag dio istrage koji se odnosi na konkretne počinitelje prepustiti Hrvatskoj. Iz tog razloga, posljednji pozivi haških istražitelja, upućeni trojici osumnjičenika iz policijskih redova, vjerojatno su vezani za dovršetak istrage koja bi se trebala prepustiti Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara