Iz Klovićevih dvora ukradeno 61 umjetničko djelo

Iz Klovićevih dvora ukradeno 61 umjetničko djelo
IZ ZAGREBAČKE galerije "Klovićevih dvora" ukradeno je 61 umjetničko djelo, objavila je Hrvatska televizija u središnjem dnevniku, izvješćujući da je krađa otkrivena još u siječnju ove godine na redovitoj Komisiji za popis inventara i knjiga.

Riječ je o radovima na papiru, grafikama i platnima iz triju zbirka koje se čuvaju u toj galeriji: zbirke slikara Josipa Crnoborija, spomen-zbirke dr. Vinka Perčića i zbirke Herman.

Nakon izvješća Komisije o krađi ravnatelj "Klovićevih dvora" Zvonko Festini imenovao je posebno povjerenstvo za dodatnu provjeru tog nalaza, koje je potvrdilo prvotno izvješće. Kako nije bilo provale u Galeriju, sve navodi na sumnju da je krađa umjetnina izvedena uz pomoć "nekoga iz kuće", navodi se u prilogu.

"Mi smo zapravo svi pod sumnjom. Hoću naglasiti da je i ravnatelju i svima djelatnicima Galerije u interesu da se pronađe osoba koja je počinila to djelo", navela je Jasminka Poklečki-Stošić, glasnogovornica "Klovićevih dvora".

I "Klovićevim dvorima", kao i mnogim galerijskim kućama u Hrvatskoj, nedostaju depoi i za stalne zbirke i za smještaj umjetnina koje se pripremaju za izložbu. Dok čekaju, umjetnine se smještaju u depoe u kojima se nalaze i zbirke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju pristup depou su imali i kustosi, i osoblje iz tehničke službe", rekla je Poklečki-Stošić i naglasila da u redovitoj proceduri nikad nitko nije bio sam u depou, jer u njemu, kako ističe, istodobno uvijek moraju biti dvije osobe.

O cijelom slučaju, izvijestio je HTV, obaviještena je policija i mjerodavne ustanove - osnivači "Klovićevih dvora": Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara