Iz pritvora pušteni osumnjičeni za tragediju u Brodotrogiru

Iz pritvora pušteni osumnjičeni za tragediju u Brodotrogiru

NAKON što je saslušao sve svjedoke u istražnom postupku o radnoj nesreći, koja se 9. studenoga dogodila u Brodotrogiru i u kojoj su poginula četvorica radnika, istražni sudac Marko Brdar iz pritvora je pustio petoricu osumnjičenih da su odgovorni za tu tragediju, potvrdio je sudac Brdar.

Odluku o puštanju iz pritvora istražni je sudac donio budući da više nije moguć utjecaj na svjedoke, što je i bio razlog njihova pritvaranja, a ispitano je ukupno 18 svjedoka, među kojima i predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana, voditelj objekta kooperantske tvrtke In-Mont, koja je obavljala poslove rezanja, Franko Mirošević, te vlasnik kooperantske tvrtke Bubis-M, u kojoj su radila trojica poginulih, Rašid Bubahmetović i druge odgovorne osobe navedenih tvrtaka koje su razjašnjavale postupak rada i primjenu mjera zaštite na radu.

Istragom je, naime, utvrđeno kako je, najvjerojatnije, do nesreće došlo zbog pogreške u radnom postupku i koordinaciji, budući da su djelatnici IN-MONT-a počeli rezati brodski lim s vanjske, umjesto s unutarnje strane broda, dok su se u utrobi broda nalazila četvorica radnika koja su čišćenjem oplate trebala pripremiti rezanje.

Iz pritvora, u kojemu su bili od 12. studenoga, pušteni su djelatnici Brodotrogira Silvio Marović (38) iz Splita, voditelj objekta, Petar Modrić (55) iz Trogira, poslovođa na Odjelu brodomontera, Ante Tomaš (49) iz Splita, voditelj pogona trupa, i Mate Milišić (61) iz Trogira, voditelj Odjela antikorozivne zaštite, te Mile Kodžoman (54) iz Hrvaca, strojobravar kooperantske tvrtke IN-MONT iz Korčule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva četvorica osumnjičena su da su počinila kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, a Kodžoman, koji je rezao brodski lim i time prouzročio zapaljenje izolacijske smjese, osumnjičen je za kažnjivo djelo općeopasna čina.

Na brodu "Atlantik Frigo", koji je na remontu u trogirskom brodogradilištu, 9. studenoga gušenjem u dimu i otrovnim plinovima, nastalim zapaljenjem izolacijske pur-pjene, poginuli su Ante (45) i njegov sin Josip (18) Vržina iz Kaštel Štafilića te njegovi vršnjaci Danijel Marjanović iz Okruga Gornjeg i Ante Šamija iz Kaštel Kambelovca.

Sudac Brdar rekao je kako istraga još traje, te da će nakon njezina završetka o tome izvijestiti Županijsko državno odvjetništvo koje treba odlučiti hoće li i protiv koga podignuti optužnicu.

U međuvremenu je moguće da Odvjetništvo predloži još neke svjedoke ili nove dokaze, o čemu će ovisiti i daljnji tijek istrage i njezino trajanje, zaključio je istražni sudac Brdar.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara