Iz slavnog ruskog muzeja Ermitaž tajanstveno nestao 221 komad nakita

VIŠE od 200 komada nakita nestalo je iz zbirki slavnog ruskog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu pod tajanstvenim okolnostima, objavila je muzejska služba za tisak u ponedjeljak navečer, a ruski mediji u utorak najavljuju početak velike istrage.

Nestao je 221 izložak, kojih se vrijednost procjenjuje se na 130 milijuna rubalja (oko 5 milijuna dolara), redom remekdjela ruskih draguljara, ponajviše emajla.

Nestanak je otkriven rutinskom kontrolom koju je obavilo ministarstvo kulture a prema riječima službe za tisak "mnogo je čudnih stvari u toj aferi. Jedan od šefova muzejskih spremišta iznenada je preminuo na svome radnom mjestu u vrijeme početka kontrole. Drugi su nadzornici otkrili nestanak nakon što je nastavljena inspekcija".

Direktor muzeja Mihail Piotrovski teba u utorak poslije podne održati konferenciju za tisak.

Voditelj ruskog Ureda za zaštitu kulturnih dobara Boris Bojarskow najavio je da od srijede počinje s radom posebno istražno povjerenstvo kako bi se rsvijetlila misteriozna krađa iz Ermitaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ermitažu se dogodila krađa i u ožujku 2001., kada su nepoznati počinitelji izrezali iz okvira platno francuskog slikara (orijentalista) Jean-Leona Geromea (1824-1904.), iz njegova ciklusa Kupelji u Haremu. Iako je slika bila osigurana na milijun dolara, nije bila zaštićena alarmom.

Iako su kad je nestanak primijećen svi posjetitelji i zaposlenici muzeja bili pretraženi, platno nije bilo pronađeno te ni danas nema rezultata istrage.

Ermitaž je po svojim zbirkama jedan od najbogatijih muzeja na svijetu s dva i po milijuna umjetničkih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara