IZ STRATEGIJE OBRANE IZBAČENA OBVEZA SURADNJE S HAŠKIM SUDOM

Skupština Državne zajednice Srbije i Crne Gore u četvrtak je prihvatila Strategiju obrane SCG, nakon što je iz prijedloga tog dokumenta izbačena odredba o obvezi suradnje zemlje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Ta je odredba u prvotnom prijedlogu bila navedena u točki o vitalnim sigurnosnim i obrambenim interesima zemlje a izbrisana je zbog protivljenja dijela zastupnika iz Crne Gore, stranaka oporbenih vladajućoj koaliciji Demokratske partije socijalista premijera Mila Đukanovića i njezinih partnera, kao i zbog protivljenja radikala Vojislava Šešelja i socijalista Slobodana Miloševića.

U usvojenoj Strategiji obrane ostalo je navedeno opredjeljenje SCG za ulazak u euroatlantske integracije, uključujući i NATO, ali uz obvezu da ulazak u taj savez treba biti potvrđen na referendumu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština SCG prihvatila je i Zakon o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, tužiteljstva i vojnog pravobraniteljstva na tijela članica državne zajednice. Time, u skladu s Ustavnom poveljom, najvišim pravnim aktom državne zajednice, prestaje postojati vojno pravosuđe, a njihove će nadležnosti preuzeti civilni sudovi. Prema Zakonu, postojeće slučajeve koji se vode u vojnim sudovima civilni bi sudovi trebali preuzeti do 31. prosinca ove godine.

(Hina) xtta ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara