Iza njih još jedna uspješna akcija, GSS detaljno objasnio kako su spasili turista na Biokovu

Iza njih još jedna uspješna akcija, GSS detaljno objasnio kako su spasili turista na Biokovu

Foto: Hina

MAKARSKA stanica HGSS-a jučer je nakon višesatne potrage pronašla 27-godišnjeg turista koji se izgubio na Biokovu. Danas su na stranicama Hrvatske gorske službe spašavanja detaljno opisali kako su točno spasili zalutalog mladića.

"Poziv za pomoć dvadesetsedmogodišnji strani državljanin uputio je nešto malo iza 13 sati u ponedjeljak 11. srpnja putem Centra 112 Split. Vrlo šture informacije ukazivale su na to da se radi o osobi koja nije ozlijeđena i koja se nalazi negdje iznad Velikog Brda. Kako se radi o izuzetno širokom području zatraženo je lociranje mobitela kako bi se pokušalo suziti područje potrage. Mobilni operater nije mogao dati potrebne informacije što je uvelike utjecalo na vrijeme lociranja osobe. Ekipa od deset spašavatelja HGSS Stanice Makarska uputila se u podnožje Biokova odakle je unesrećeni krenuo na svoj uspon, dok je još pet spašavatelja bilo u pripravnosti.

Sama činjenica da unesrećeni nije ozlijeđen, da ima vode i da je baterija mobitela skoro puna dala je spašavateljima dovoljno nade da će ishod ove akcije biti dobar. Unesrećenom je savjetovano da se skloni u hlad i miruje kako ne bi otežao svoju situaciju. Stalnom komunikacijom sa unesrećenim, koristeći se dronom i provjerenim metodama spašavatelji su uspjeli odgonetnuti uže područje na kojem bi se trebao nalaziti. Par orijentira i informacija da je prilikom uspona prošao pored velike pećine (Krjava) odredilo je smjer kretanja spašavatelja, a ujedno je ta činjenica spašavateljima bila znak da će imati iznimno napornu i tešku akciju spašavanja. Na tom dijelu Biokova nema planinarskih staza, a visoke litice prostor čine veoma opasnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uspona od dva i pol sata u 17,53  ostvaren je vizualni kontakt sa unesrećenim koji se nalazio oko 20 metara iznad spašavatelja zarobljen u litici. Slijedilo je tehničko spuštanje sa stijene i spust u Veliko Brdo. Akcija je završena u 20,30 sati kada je unesrećeni prevezen u Makarsku do kuće u kojoj boravi na ljetovanju.

Situacija u kojoj se našao mladić standardna je za većinu akcija koje se izvode u ljetnim mjesecima. Želeći istraživati ljepote prirode često zavarani vizurama planine, nedovoljo opremljeni, sami i s nedovoljnim količinama tekućine, oskudno odjeveni drastično se izlažu opasnosti. Nepravovremenim reagiranjem se takve aktivnosti mogu pretvoriti u dramatične akcije spašavanja. Srećom u ovoj situaciji razum je prevladao i poziv na žurni broj 112 sigurno je spasio jedan mladi život u protivnom je ova akcija mogla imati tragičan kraj", tijek akcije spašavanja objavio je HGSS na svojim stranicama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara