Izabran novi predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom

MINISTAR za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izabran je u petak za predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom.

Članovi Nacionalnog savjeta su po tri predstavnika državne zajednice Srbija i Crna Gora, te republika-članica, Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore nedavno je Okružnom sudu u Beogradu uputilo prošlogodišnje haaške optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala, Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, a prošlog utorka i najnoviju hašku optužnicu protiv bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, optuženoga za ratne zločine u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Okružni sud u Beogradu je potom zastao s postupkom za izručenje optuženih generala, s obrazloženjem da se očekuje stav Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, o tome da li su izručenjem haških optuženika ugroženi nacionalni interesi zemlje.

Konačnu odluku o izručenju nekog državljanina SCG Haškom sudu potpisuje, u funkciji ministra za ljudska i manjinska prava, novoizabrani predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara