Izaslanstvo Sjeverne Koreje stiglo u Peking na pregovore

IZASLANSTVO Sjeverne Koreje doputovalo je u utorak ujutro u Peking na pregovore o razrješenju krize oko spornog nuklearnog programa Pjongjanga, javljaju agencije ističuči da se radi o pregovorima na kojima će sudjelovati predstavnici čak šest zemalja.

Sjeverna je Koreja naime opetovano inzistirala na bilateralnim pregovorima sa SAD-om.

Diplomati iz susjedne Južne Koreje, SAD-a, Rusije i Japana već se nalaze u glavnom gradu Kine čije izaslanstvo također sudjeluje u pregovorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči pregovora, koji počinju u srijedu, Kina je u utorak ponovila svoj zahtjev da se Sjevernoj Koreji, u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa, zajamči svaka sigurnost.

"Kina smatra da bi korejski poluotok trebao ostati slobodan od nuklearnog naoružanja ali da bi se Sjevernoj Koreji stoga trebao zajamčiti barem minumum sigurnosti", rekao je kineski potpredsjednik Zeng Qinghong čije riječi prenosi agencija Nova Kina.

Kina je najbliži saveznik Sjeverne Koreje iako su se između dvije komunističke zemlje u posljednje vrijeme pojavile određene napetosti. Peking, međutim, ne želi vidjeti brutalno gušenje režima u Pjongjangu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara