Izaslanstvo Vijeća sigurnosti UN u Beogradu

IZASLANSTVOVijeća sigurnosti UN-a, predvođeno norveškim diplomatom Ole Peterom Kolbyjem, sastalo se u ponedjeljak s predsjednikom SRJ Vojislavom Koštunicom, premijerom Srbije Zoranom Đinđićem, te šefom Koordinacijskog centra za Kosovo i potpredsjednikom vlade Srbije Nebojšom Čovićem.

Još se ne može govoriti o konačnom statusu Kosova, već najprije - shodno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a - treba stvoriti uvjete za izgradnju multietičkog društva, priopćeno je nakon susreta s izaslanstvom Vijeća sigurnosti iz ureda predsjednika SRJ, uz naglašavanje važnosti nastavka suradnje s UNMIK-om.

Norveški diplomat Kolby, kaže se u priopćenju, je istaknuo da je na Kosovu postignut napredak, ali je neophodno potaknuti uspostavu ´šireg dijaloga´ Beograda i Prištine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka s delegacijom Vijeća sigurnosti, predsjednik Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je na konfereniciji za novinare kako je jasna poruka delegacije da nema razgovora o statusu Kosova dok se ne dostignu odgovarajući standardi, predviđeni Rezolucijom 1244, te se založio da se isto ono što je albanska nacionalna zajednica dobila u Makedoniji ili na jugu Srbije, Srbi dobiju na Kosovu.

Izaslanstvo Vijeća sigurnosti sutra će se u Beogradu sastati s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem, a u četvrtak će, kako je najavljeno, izvještaj o stanju na Kosovu podnijeti Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara