IZAZIVAJU LI VIDEO IGRE OVISNOST?

Fanatične igrače računalnih video igara ne bismo smjeli nazivati ovisnicima, iako mnogi među njima sami kažu da su ovisni o tom hobiju koji utječe i na njihov društveni život, rekli su znanstvenici na konferenciji posvećenoj igricama. L

Na temelju nekih dokaza moglo bi se zaključiti da video igre stimuliraju ista područja u mozgu kao alkohol i droge, ali za razliku od tvari koje stvaraju ovisnost, za ovo ponašanje ne postoji lijek, moglo se čuti na prvoj multidisciplinarnoj konferenciji o igrama održanoj u Utrechtu na kojoj su se okupili brojni psiholozi i sociolozi.

Interes znanstvenika za tu temu jasan je zbog toga što industrija računalnih igara vrijedi nekoliko milijardi dolara, a posebno je porastao posljednjih godina otkako su u nekoliko zemalja nakon igranja nasilnih računalnih igara tinejdžeri počinili samoubojstva ili ubojstva. Zato su i vlade nekoliko država pojačale pritisak na proizvođače da na takve proizvode stave oznaku štetnosti po zdravlje.

I mnogi igrači sebe nazivaju ovisnicima, kaže Stephen Kline, profesor psihologije i stručnjak za analizu medija na Sveučilištu Simon Fraser. Njegovo istraživanje, provedeno na nekoliko stotina igrača on-line igara, pokazalo je da polovina igrača "teške kategorije" ima sukobe u obitelji ili propalu ljubavnu vezu zbog ovisnosti o svojem hobiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvi igrači računalne video igre u prosjeku igraju 17 do 26 sati na tjedan, a najteži su slučaj oni koji igraju on-line igrice protiv suigrača i koji na to izgube i najviše vremena.

Danas on-line igrice počinju igrati već i djeca u dobi od 10 godina, a roditelji bi morali znati da je riječ o mnogo drukčijoj igri od stripova. Prof. Kline, naime, misli da nasilna iskustva iz igre lako mogu prijeći i u stvarni život.

Drugi znanstvenici misle da su teški ovisnici o tim igricama zapravo društvene osobe, a ne patološki usamljenici. Prof. Holi Lin s Tajvanskoga državnog sveučilišta otkrio je da su mnogi igrači on-line igrica članovi tzv. klanova, a oni i u stvarnome životu imaju određene veze sa suigračima.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara